Otvoren dvodnevni stručni skup na temu etičkih izazova kovid krize

Objavljeno: 2022-09-05 09:00:00 Autor: Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja

Ministarka Biljana Šćepanović otvorila je dvodnevni stručni skup "COVID-19 - Šta smo naučili i šta da očekujemo? - Etički izazovi KOVID krize" na Medicinskom fakultetu u Podgorici, u organizaciji Sindikata doktora medicine Crne Gore.

"Vaša struka ne može da se razvija bez nauke i vjerujem da smo svi svjesni da se iza svega što ćemo čuti danas i sjutra, uz dragocjeno stručno iskustvo, nalazi i obiman naučnoistraživački rad. Između ostalog dio tog rada je realizovan kroz naučnoistraživačke projekte Ministarstva nauke  iz 2020. godine, tematski namijenjene upravo problematici COVID-19 pandemije" kazala je Šćepanović ističući da će tokom ovog mjeseca MNTR objaviti dva značajna konkursa za naučnoistraživačke projekte i za sufinansiranje doktorskih istraživanja, za koje vjeruje da će pomoći mladima istraživačima i iz oblasti medicine da naprave prve samostalne korake u nauci.

Ministarka je kazala, da ona i kao građevisnki inženjer, u čijoj profesiji je takođe briga o bezbjednosti ljudi, može da razumije teret profesije ljekara koji brinu o našim životima i iskoristila priliku da im zahvali što su izabrali tu plemenitu profesiju, kao i na velikoj posvećenosti i brizi koju su pokazali za građane Crne Gore tokom trajanja pandemije.

Na ovom događaju učestvuje veliki broj crnogorskih ljekara, koji će diskutovati o bolničkim infekcijama čiji rast je registrovan tokom pandemije, o etičkim aspektima donošenja odluka u kriznim situacijama, ali i o uticaju COVID-19 na mentalno zdravlje i sindromu sagorijavanja ljekara na poslu. Namjera događaja je da sa istog proizađu predlozi rješenja prepoznatih problema, inicijative za izmjenom ili unapređenjem postojeće prakse.