Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

OTVORENA MANIFESTACIJA- III SAJAM PČELARSTVA U PODGORICI

Objavljeno: 2021-09-03 12:51:00 Autor: Ministarstvo poljoprivrede,šumarstva i vodoprivrede

Danas je na Trgu nezavisnosti u Podgorici otvorena manifestacija “III Sajam pčelarstva” koja će trajati do 5. septembra 2021. godine.

Manifestaciju je otvorio državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede mr Nebojša Veličković, koji je iskazao posebnu zahvalnost pčelarima, koji su uprkos poteškoćama sa klimatskim uslovima i pandemiji nastavili svoju djelatnost i građanima izložili i ponudili pčelinje proizvode.

Veličković je istakao da će Ministarstvo pružiti podršku pčelarskom sektoru, uz poziv pčelarima i pčelarskim organizacijama da partnerski učestvuju u kreiranju modela za dalji  razvoj pčelarstva u Crnoj Gori.

“Ono što je jako važno da smo mi ove godine u Agrobudžetu kreirali niz mjera podrške, i da će predviđena podrška doći do naših pčelara. Pozivam sve pčelare, udruženja i predstavnike saveza pčelara da i u narednom periodu budu najbolji partner, da ukazuju na problem, gdje se griješi, gdje je prostor za dalje unapređenje mjera u pčelarstvu. U narednom period ćemo određene mjere modelirati i mijenjati. Ministarstvo je otvorilo vrata prema pčelarima, za ideje i predloge, tu smo da vas razumijemo i da zajedno kreiramo nove mjere u narednom periodu”, naglasio je sekretar Veličković, istakavši da Ministarstvo u kontinuitetu prati problem sa kojim se naši pčelari suočavaju te da će u narednom periodu biti predstavljene dodatne mjere podrške prema pčelarima zbog sitaucije sa sušom.

Ispred Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede manifestaciji je prisustvovao i generalni director Direktorata za poljoprivredu mr Miroslav Cimbaljević.

Predsjednik Udruženja Crnogorska pčela gospodin Miloje Vujašević istakao je da će i u narednom periodu učiniti sve kako bi našim pčelarima olakšali I porpavili uslove u cilju boljeg i efikasnijeg pčelarstva.

On je ukazao na uspješnu saradnju Saveza pčealrskih organizacija sa Ministarstvom i da će kao ozbiljno Udruženje u narednom periodu učiniti sve da tako i ostane.

 “Iskazujemo posebnu zahalnost  Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva I vodoprivrede koje je nakon usvajanja Agrobudžeta iskazalo spremnost za saradnju i pokazalo da pored sebe imamo ozbiljno Ministarstvo na koje možemo uvijek računati kao i da će biti dobar partner u daljem radu. Posebno želim naglasati značaj nepovratnih sredstava koja se mogu iskoristiti kroz razne javne pozive i projekte”, ocijenio je Vujašević.

Predsjednik pčelarskih organizacija Crne Gore gospodin Radule Miljanić naglasio je da je pčelarima i pčelama je potrebna pomoć, te da “Kuća meda” nudi određene moguće popuste za pčele. On je ukazao da će u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, pčelarskim organizacijama i pčelarima krenuti u kreiranje novih mjera podrške za narednu godinu kroz koju će pčelari moći da unaprijede svoju proizvodnju.

Udruženje pčelara „Crnogorska pčela“ je pripremilo  bogat umjetnički program, pa su posjetioci imali prilike da uživaju u nastupu kulturno-umjetničkog društva „Crna Gora“ i guslara Miljana Golubovića.