Ovako je prorektor za međunarodne odnose na Harvardu Mark Eliot najavio predavanje premijera Abazovića

Objavljeno: 2023-03-25 15:45:00 Autor: Kabinet predsjednika Vlade Crne Gore

Prorektor za međunarodne odnose na Harvardu Mark Eliot najavio je izlaganje predsjednika Vlade dr Dritana Abazovića kao glavni govor u Prirodnjačkom muzeju na Harvard Univerzitetu.

„Premijer Abazović je proveo većinu svog vremena kao lider Crne Gore, kao što većina vas zna, da se bori protiv korupcije i organizovanog kriminala, i unapređenju vjerske slobode u svojoj zemlji. Prioriteti njegove Vlade jesu jačanje odnosa na Zapadnom Balkanu, doprinos regionalnoj političkoj i ekonomskoj integraciji i unapređenju života ljudi na Balkanu“, istakao je Eliot.

Osvrnuvši se na karijeru predsjednika Vlade, Eliot je naveo da kao i mnogi studenti Harvarda dr Abazović pripada generaciji milenijalaca, dodajući da je Abazović postao poslanik u svojoj 27. godini i bio je najmlađi član crnogorskog parlamenta u to vrijeme, da je 2022. postao  premijer Crne Gore i da je trenutno treći najmlađi premijer u svijetu.

Prorektor Eliot je podsjetio i na akademsko iskustvo premijera, upoznajući prisutne da je postao doktor političkih nauka na Univerzitetu u Sarajevu i da je do sada napisao dvije knjige „Kosmopolitska kultura i globalna pravda“ i „Kritika globalne etike“.

“Na univerzitetu dvije monografije bi bile dovoljne da imate sigurno radno mjesto do kraja života“, dodao je Eliot.

„Harvard je posvećen principu istine, veritas je naš moto i ideja izvrsnosti u svemu što radimo. Ove trajne vrijednosti i dinamičnost naše zajednice čine najstariji američki univerzitet zauvijek mladim", dodajući da je posebno zadovoljan da pozdravi govornika koji predstavlja taj mladi duh, okružen studentima iz Harvarda i Evrope, i okružen duhom inkluzivnosti i partnerstva.