Potpredsjednik Konjević: Imenovanje Kurtija poraz za sistem bezbjednosti

Potpredsjednik Vlade za politički sistem i unutrašnju politiku Raško Konjević kazao je da želi da komisija koja treba da preispita ustavnost Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavom crkvom profunkcioniše kako bi se dobio nezavisni osvrt pravnih eksperata na taj dokument, kao i da se do kraja mjeseca dođe do izbora određenih funkcija u pravosuđu.

Da pošaljemo poruku zbog čega je formirana ova Vlada. A to je da ćemo doći do većine od 49 koja će deblokirati proces. Ako do toga ne dođemo do 31. jula onda ne postoji elementarni osnov za dalji nastavak rada ove vlade, kazao je potpredsjednik Konjević odgovarajući na pitanja novinara na pres konferenciji organizovanoj povodom Nacrta zakona o Vladi.

On je kazao da želi da se nada da će u ovih nekoliko dana komisija za preispitivanje ustavnosti Temeljnog ugovora profunkcionisati.

Imamo novi momenat da je članica koja je podnijela ostavku u komisiji dala ekspertsko mišljenje, mislim na direktoricu Akcije za ljudska prava, Teu Gorjanc Prelević. To je samo još jedna potvrda da primjedbe koje smo iznosili imaju pravni smisao. I naša pravna analiza je utemeljana na onome što je ranije Akcija za ljudska prava iznijela. U ovih pet-šest dana će biti konsultacija. Vjerujem da će komisija profunkcionisati, ako se to ne desi, odluke su donešene, ići će odgovarajuće procedure koje su jedino moguće po Ustavu i zakonu. Mi smo jasno rekli da ako se ne uvaže primjedbe i ako to bude finalni tekst, što se nas tiče Vlada je izgubila povjerenje i da mislimo da se ova politička kriza može riješiti skraćenjem mandata, odnosno izborima, poručio je Konjević.

On je dodao da, ukoliko se ne skrati mandat Skupštine, a premijer ne bude želio da, zbog neimanja parlamentarne većine, podnese ostavku, te budemo u tom trenutku svjesni da nema nove parlamentarne većine i da dolazimo u poziciju u kojoj je bila Vlada Zdravka Krivokapića, „ja neću raditi ono što je radio neko drugi – da budem u Vladi koja ne zna se šta joj je parlamentarna većina“.

„Jer vlada bez parlamentarne većine, kakva god ona bila, nije vlada. Ona nema legitimitet“, rekao je Konjević.

Dodao je da misli da nije u redu da budete premijer ako nemate parlamentarnu većinu i da ne očekuje da će gospodin Abazović da „izigrava u političkom smislu Zdravka Krivokapića kojeg smo svi kritikovali da vlada bez parlamentarne većine“.

Komentarišući imenovanje generalnog inspektora Agencije za nacionalnu bezbjednost Artana Kurtija uprkos dvijema pravosnažnim presudama za teška krivična djela, Konjević je kazao da misli da je nanijeta velika šteta bezbjednosnom sektoru.

Ono što mi je drago jeste da su se moja upozorenja na samoj sjednici da sačekamo i provjerimo pokazala tačnim i istinitim. Poruka da u sistemu bezbjednosti može da radi lice koje je pravosnažno osuđivano na zatvorske kazne za dva krivična djela je poraz za sistem bezbjednosti, rekao je Konjević.

Dodao je da to nije stvar krivične evidencije, već da li jedno takvo lice može proći bezbjednosne provjere i da on smatra da ne može.

„Ja se samo nadam da ovakvo imenovanje neće imati negativnu posljedicu na saradnju ANB-a sa partnerskim službama“, rekao je Konjević.

Odgovarajući na pitanje o pismu advokatice uhapšenog službenika ANB-a Petra Lazovića, potpredsjednik Konjević je kazao da sve i da je pismo stiglo, on bi ga proslijedio nadležnim tužiocima na dalje postupanje.