Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Premijer Krivokapić: Crna Gora će pružiti podršku evropskoj perspektivi BiH

Objavljeno: 2021-05-24 11:23:00 Autor: Kabinet predsjednika Vlade

U okviru zvanične posjete Bosni i Hercegovini, u kojoj boravi na poziv predsjedavajućeg Savjetom ministara Bosne i Hercegovine Zorana Tegeltije, predsjednik Vlade Crne Gore, prof. dr Zdravko Krivokapić, sastao se sa članovima kolegijuma Predstavničkog doma i parlamentarcima, Adilom Osmanovićem, Nebojšom Radmanovićem, Nikolom Špirićem, Asimom Sarajlićem i Barišom Čolakom.

Predsjednik Vlade Crne Gore prof. dr Zdravko Krivokapić informisao je sagovornike o aktuelnim prilikama u Crnoj Gori i kazao da očekuje da predstavnici svih partija u Parlamentu pokažu političku zrelost i svojim učešćem u radu Skupštine doprinesu evropskom putu Crne Gore.

„Poltičke partije u Crnoj Gori moraju pokazati zrelost da sa pozicije vlasti i opozicije doprinesu članstvu Crne Gore u Evropskoj uniji. To prije svega u domenu snaženja mehanizama za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, odnosno jačanju legislative koja je obuhvaćena poglavljima 23 i 24“, istakao je premijer Krivokapić. U tom kontekstu on je ukazao na ogroman značaj koji u tom dijelu ima Skupština i istakao da je saradnja svih grana vlasti preduslov bržeg ispunjavanja obaveza u pregovorima.

Predjednik Vlade kazao je da je najvažnije da nema spornih pitanja između dvije zemlje.

„Neka prva regionalna posjeta bude svjedočanstvo i primjer kako treba da mijenjamo jedni druge. Treba da razmišljamo o budućnosti, a istoriju ostavino istoričarima. Zalažemo se za mir, stabilnost i prosperitet, a to možemo ostvariti jedino ako se potpuno okrenemo ekonomiji“, poručio je premijer Krivokapić.

Članovi kolegijuma Predstavničkog doma i parlamentarci izrazili su zadovoljstvo jer prva regionalna posjeta premijera Krivokapića BiH samo potvrđuje već dobru saradnju dvije zemlje. Istakli su da posjetu vide kao prijateljsku i dobronamjernu, a dobre odnose, kako su naglasili, potvrđuje veliki broj sporazuma koji su potpisani ili koji su u pripremi između Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Istakli su i da je bitno kretanje BiH ka EU i izrazili nadu da će što prije postati kandidat za članstvo.

„Dobro je da se držimo univerzalnih vrijednosti i da zajedno idemo naprijed. BIH uči od Crne Gore kada su u pitanju evroatlanske integracije i želimo da se bolje povežemo“, saopštili su članovi kolegijuma Predstavničkog doma i parlamentarci Skupštine BiH. Oni su tokom razgovora s premijerom Krivokapićem prepoznali odlučnost i snagu Vlade da ide putem građanske, evropske i prosperitetne Crne Gore.

Premijer Krivokapić kazao je da Vlada želi Bosni i Hercegovini da što prije stekne status kandidata. ”Crna Gora će sa zadovoljstvom podijeliti svoje iskustvo kako bi vam pomogli na vašem evropskom putu” zaključio je premijer.

Za potpuni sadržaj kliknite ovdje