Prisustvovanje Zastupnice Crne Gore svečanom otvaranju sudijske godine Evropskog suda za ljudska prava

Dana 27. januara 2023. godine, Zastupnica Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava, g-đa Valentina Pavličić, prisustvovala je svečanom otvaranju sudijske godine Evropskog suda, koje se tradicionalno, posljednjeg petka u januaru mjesecu, održava u Strazburu.

Povodom ovog događaja, predsjednica Evropskog suda za ljudska prava g-đa Síofra O’Leary upriličila je svečani prijem za učesnike, najrespektabilnije nosioce pravosudnih funkcija i predstavnike akademskih zajednica država članica Savjeta Evrope.

Tradicionalnom otvaranju sudijske godine, prethodio je Pravosudni seminar, pod nazivom „Uloga sudija u očuvanju demokratije putem zaštite ljudskih prava“. Osim toga, na seminaru su razmatrane i sljedeće teme: „Uloga sudija u očuvanju demokratije - uvodni dio“, „Sloboda izražavanja i demokratija“, „Sloboda okupljanja i udruživanja i demokratija“ i „Pravo na slobodne izbore i demokratiju“.

Uvodnu riječ na seminaru pored predsjednice Evropskog suda, imala je i g-đa Ivana Jelić, sutkinja Evropskog suda imenovana ispred Crne Gore i predsjednica Organizacionog odbora Pravosudnog seminara.

Konačno, na sesiji pod nazivom „Pravo na slobodne izbore i demokratiju“ govorio je g-din Pierre Nihoul, predsjednik Ustavnog suda Kraljevine Belgije.