Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Radulović-Linde: Crna Gora i Kraljevina Švedska posvećene evropskoj integraciji i bezbjednosti Regiona, kao i unapređenju saradnje u oblastima turizma i ekonomije

Objavljeno: 2021-05-26 13:07:00 Autor: MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA CRNE GORE

Crna Gora i Kraljevina Švedska imaju odlične odnose i posvećeno rade na intenziviranju političkog dijaloga, kao i na unapređenju saradnje u oblastima evropske integracije, turizma, privlačenja stranih investicija i promovisanja bezbjednosti. Istovremeno, Crna Gora je pouzdan i aktivan partner OEBS-a, koji razvija bliske veze sa Organizacijom i podržava njene prioritete – ocijenjeno je na današnjem sastanku ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića sa predsjedavajućom OEBS-om i ministarkom vanjskih poslova Kraljevine Švedske Ann Linde, koja boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Imajući u vidu da je ministarka Linde u posjeti Podgorici i u kapacitetu predsjedavajuće OEBS-om, istaknuto je da je uloga Crne Gore u održivom razvoju, regionalnom miru i bezbjednosti od izuzetne važnosti i u skladu sa konceptom sveobuhvatne sigurnosti koju promoviše ova Organizacija.

Ministar Radulović je kazao da će Vlada Crne Gore nastaviti intenzivnu saradnju sa Misijom OEBS-a u Crnoj Gori u pogledu sprovođenja reformi u ključnim oblastima - borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, pravosuđa, izbornog sistema, snaženja ljudskih prava, te promocije ekonomskog razvoja i zaštite životne sredine.

Šef crnogorske diplomatije je izrazio uvjerenje da će Švedska nastaviti da na političkom i ekspertskom nivou, podržava naš vanjskopolitički cilj – članstvo u Evropskoj uniji, pri čemu je prenio očekivanje da ćemo kroz primjenu nove metodologije u pregovorima sa EU početi sa dinamičnijim zatvaranjem poglavlja. Govoreći o saradnji u oblasti ekonomije, ministar Radulović je kazao da je u našem fokusu privlačenje kredibilnih investicija iz Švedske, na čemu predano radimo kroz koncept ekonomske diplomatije.

Ministar Radulović je upoznao ministarku Linde sa aktuelnom epidemiološkom situacijom u Crnoj Gori, navodeći da srazmjerno broju stanovnika prednjačimo po broju vakcinisanih, te da preduzimamo sve neophodne mjere u pravcu ostvarivanja što uspješnije turističke sezone. Na toj liniji, pozvao je švedske turiste da posjete Crnu Goru, koja će do ljeta biti bezbjedna turistička destinacija.

Ministarka Linde je ocijenila da dobre odnose dvije države, koji su posebno demonstrirani tokom pandemije kroz repatrijaciju švedskih turista, treba dodatno osnažiti kroz iskorišćavanje brojnih potencijala u sektoru turizma. Dodala je da su u Crnoj Gori prisutne pojedine švedske kompanije, te da je potrebno preduzeti dodatne aktivnosti na povezivanju investitora, u sektorima novih tehnologija, energetike i start-up-a.

U kontekstu pregovora sa EU, kazala je da Švedska podržava članstvo Crne Gore, kao i sprovođenje reformi, ocijenivši da je sada potrebno primijeniti novu metodologiju i ostvariti napredak u oblastima vladavine prava i ljudskih prava. Pohvalila je potpunu usaglašenost Crne Gore sa vanjskom i bezbjednosnom politikom Evropske unije. Ocijenila je da je važno da EU i Region zajedno rade na prevazilaženju razlika, te da je značajno riješavati preostala pitanja granica sa susjedima, posebno u kontekstu približavanja EU.

Ministarka Linde je kazala da Crna Gora ima blisku saradnju sa OEBS-om i da aktivno doprinosi u sprovođenju prioriteta predsjedavanja, među kojima su i brojni bezbjednosni izazovi. Na toj liniji, ukazala je na važnu ulogu Crne Gore u obezbjeđivanju regionalne bezbjednosti i stabilnosti. Dodala je da će OEBS raditi na povećanju učešća i ekonomskog snaženja žena u Regionu, pri čemu će njihova Misija pružiti svu neophodnu podršku našoj državi.

Zajednički je ocijenjeno da će današnja posjeta dati dodatan impuls snaženju sveukupnih odnosa, kako na bilateralnom planu, tako i kroz djelovanje pod okriljem OEBS-a sa ciljem očuvanja demokratije, bezbjednosti i stabilnosti u Evropi.

FOTO I VIDEO: 

https://www.flickr.com/photos/vladacg/albums/72157719281990912