Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Reagovanje direktora Direktorata za digitalno zdravlje, Aleksandra Sekulića na navode člana Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka Muhameda Đokaja

Objavljeno: 2021-08-04 11:40:00 Autor: Ministarstvo zdravllja

Reagovanje direktora Direktorata za digitalno zdravlje, Aleksandra Sekulića na navode člana Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka Muhameda Đokaja

Ministarstvo zdravlja želi da, ne zbog veoma tendencioznog reagovanja odredjenog člana Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka Muhameda Đokaja, već zbog sveukupne stručne i laičke javnosti, dodatno obrazloži i pojasni osnov uvodjenja i način upravljanja digitalnim COVID potvrdama.

Naime, da krenemo od samih izvora podataka. Zdravstveni sistem Crne Gore je rukovalac zbirke ličnih podataka i obrađivač ličnih medicinskih podataka. Baze podataka mogu da vode, i vode, isključivo zdravstvene ustanove i druga pravna lica koja pružaju usluge zdravstvene zaštite. I taj dio zakonskih obaveza Ministarstvo zdravlja Crne Gore, za razliku od prethodne administracije koja je javno objavila spiskove lica inficiranih COVID19 virusom, smo uvijek ispoštovali, i to ćemo i ubuduće činiti.

Nadalje, digitalna COVID potvrda, u papirnom ili digitalnom obliku sadrži podatke o medicinskom stanju, i upravo zbog toga, izdaje se jedino i isključivo na lični zahtjev građanina. I to se radi u skladu sa zakonom, u zdravstvenim ustanovama ili preko elektronskog portala e-zdravlje, dakle na mjestima gdje građani mogu da zatraže i dobiju i sve ostale lične medicinske izvještaje, analize, podatke…

Nakon dobijanja potvrde, svako lice može, a i ne mora, svoj podatak, shodno Zakonu, da podijeli kome god  želi. U ovom slučaju, shodno mjerama koje su na snazi, lice to radi svojom voljom i lično. Dakle, zdravstveni sistem ne dijeli zbirke podataka, već svi mi u svoje ime donosimo takvu eventualnu odluku.

Podsjećam da je ovo u skladu sa standardima Evropske Unije, s obzirom na činjenicu da istovjetan sistem od 01. jula funkcioniše u svim zemljama članicma EU. Da sumiram, građani samim pružanjem na uvid potvrde daju saglasnost za obradu podataka, i tu nema ni zakonskih, ni funkcionalnih  prepreka ili kršenja privatnosti.

Sledeća teza, da se validacija QR koda vrši online, pa bi tu moglo biti nekih dilema, nema apsolutno nikakvog smisla. QR kod koristi enkripciju javnog ključa i jednostavno rečeno, kao i vaša email adresa, budite slobodni da ga podijelite kome vi želite. Validacija sadrži samo ime, prezime i datum rodjenja. Dakle, sadrži podatke koji nisu zaštićeni Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, tako da nema potrebe da se u javnosti stvaraju dileme oko ovog pitanja.

I na kraju teza da, s obzirom da potvrda važi samo uz priloženi dokument, ličnu kartu ili pasoš, a da konobari nisu pripadnici zvaničnih organa poput policiije, carine, granične policije, moram ponoviti da se lični dokumenti već pružaju na uvid u turističkim objektima, poput hotela, ili na primjer, na ulazu u noćne klubove kojim dokazujete punoljetstvo. Riječju, vaša je lična volja i izbor, kada i kome želite da prezentujete ličnu kartu ili pasoš. Organi poput policije, carine, granične policije imaju pravo da od vas zahtijevaju uvid u lična dokumenta, dok u ovom slučaju vi svojevoljno to radite, a na šta, opet po zakonu, imate pravo.

Imajući navedeno u vidu, ministarstvo upućuje sve zainteresovane građane, ali i Agenciju, na ovaj odgovor i pojašnjenje, i smatramo da je materija više nego jasna i više se ovim povodom nećemo oglašavati.

Aleksandar Sekulić,
Generalni direktor Direktorata za digitalno zdravlje u Ministarstvu zdravlja