Realizovana predavanja na temu smanjenja rizika od zemljotresa

Objavljeno: 2022-05-27 09:37:00 Autor: Ministartsvo unutrašnjih poslova

U organizaciji Direktorata za zaštitu i spašavanje MUP-a, Područna jedinica za zaštitu i spašavanje Herceg Novi realizovala je predavanja na temu smanjenja rizika od zemljotresa u JU Srednjoj mješovitoj školi „Ivan Goran Kovačić” u Herceg Novom i JU Resursnom centru za sluh i govor „Dr Peruta Ivanović“ u Kotoru. Ova predavanja su aktivnost u okviru projekta BALANCE – Upravljanje zemljotresima većih razmjera na zapadnom Balkanu kroz zajedničke aktivnosti prekogranične saradnje, koji se realizuje u okviru Mehanizma Unije za civilnu zaštitu.

Učenici prvog razreda građevinskog smjera JU Srednje mješovite škole „Ivan Goran Kovačić” u Herceg Novom, u okviru predavanja na temu smanjenja rizika od zemljotresa, koje je održano 25. maja 2022. godine, upoznali su sa istorijatom zemljotresa na ovom seizmički aktivnom području, preventivnim mjerama, kao i sa načinom ponašanja prije, tokom i poslije zemljotresa. S obzirom na početak požarne sezone, edukacija učenika obuhvatila je i osnove informacije o preventivnim mjerama, koje je neophodno sprovoditi radi smanjenja rizika od požara.

Edukacija učenika prvog razreda gimnazije u JU Resursnom centru za sluh i govor „Dr Peruta Ivanović“ realizovana je 26. maja 2022. godine i bila je prilagođena potrebama učenika ovog centra sa akcentom na aktivnosti koje je potrebno sprovoditi prije, tokom i nakon zemljotresa. Sa učenicima se, takođe, razgovaralo i o prevenciji i zaštiti od požara. Kako je jedan od ciljeva BALANCE projekta uključivanje osoba sa invaliditetom, odnosno testiranje novih operativnih procedura za najosjetljivije kategorije stanovništva, ova škola je već uzela učešće u projektu, tako da  će njeni učenici učestvovati u terenskoj vježbi, koja je planirana da se održi u oktobru 2022. godine na teritoriji opština Kotor, Tivat i Herceg Novi.

Učenici su se upoznali i sa ciljevima i glavnim aktivnostima projekta BALANCE.

Podsjećamo,  projekat BALANCE počeo je sa realizacijom 1. januara 2021. godine i trajaće do kraja 2022. godine. Konzorcijum koji realizuje ovaj projekat čini 14 institucija i organizacija iz: Crne Gore (Direktorat za zaštitu i spašavanje, Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju i DOO PAG – Project Advisory Group), Hrvatske, Albanije, Bugarske, Italije, Grčke, Kipra i Španije. Koordinator projekta je Evropski univerzitet iz Kipra (EUC).

Cilj projekta je unapređenje kapaciteta za pripremljenost i reagovanje u slučaju katastrofa, koje zahtijevaju zajedničku koordiniranu akciju i odgovor posredstvom Mehanizma Unije za civilnu zaštitu. Razmjena kapaciteta i resursa, podrška donosiocima odluka, upotreba dokazanih inovativnih alata i zajednička obuka treba da dovedu do unapređenja prekograničnih procedura saradnje u okviru Mehanizma Unije za civilnu zaštitu.

Glavne projektne aktivnosti su organizovanje štabne vježbe, vježbe komandnog mjesta i terenske vježbe na temu zemljotresa na području Boke Kotorske (teritorije opština Kotor, Tivat i Herceg Novi) u 2022. godini, a akcenat projekta je na zaštiti kulturnih dobara i pružanju podrške i pomoći djeci i osobama sa invaliditetom u slučaju elementarnih nepogoda i drugih nesreća, u ovom slučaju zemljotresa.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.153.669,00 €, od čega Evropska unija finansira 939.418,02 €. Opredijeljeni iznos za Crnu Goru je 437.651,40 €, dok su odobrena sredstva za Ministarstvo unutrašnjih poslova – Direktorat za zaštitu i spašavanje 359.006,40 eura, od čega EU finansira 305.155,44 € (85%).