Reforma i jačanje evropskog sistema istraživanja i inovacija

Aktivnosti na reformi i jačanju sistema istraživanja i inovacija u EU usklađene su sa četiri strateška cilja za funkcionisanje jedinstvenog Evropskog istraživačkog prostora:

  1. poboljšanje pristupa izvrsnosti
  2. davanje prioriteta investicijama i reformama
  3. unapređenje transfera rezultata istraživanja i inovacija u privredu
  4. produbljivanje Evropskog istraživačkog prostora

kako bi se postigao napredak u pogledu slobodnog protoka znanja u efikasnom sistemu istraživanja i inovacija, posebno prelaskom sa koordinacionog pristupa na dublju integraciju nacionalnih politika. 

Horizont Evropa ima novi nivo ambicije da maksimizira uticaj EU finansiranja istraživanja i inovacija na evropsku nauku, ekonomiju i šire društvo. Napori da se reformiše i ojača sistem istraživanja i inovacija u EU će stoga biti podržani kroz niz mjera kao što su: podrška kapacitetima za mobilnost i izvrsnost u Evropskom istraživačkom prostoru (istraživačke karijere, mobilnost istraživača, modernizacija univerziteta), promovisanje otvorenog, inkluzivnog i odgovornog sistema istraživanja i inovacija (otvorena nauka, komunikacija sa društvom i njegovo uključivanje u procese, građanska nauka, promocija rodne ravnopravnosti, istraživačke etike i integriteta) kao i mjere za jačanje dokazne i eksperimentalne baze za istraživanje i razvoj politike, poboljšati predviđanje novih potreba i trendova, poboljšati cirkulaciju znanja uz angažovanje građana i zainteresovanih strana i povezivanje sa evropskim prostorom visokog obrazovanja. 

Jačanje i reforma Evropskog istraživačkog prostora i program proširenja biće sprovedeni u sinergiji sa kohezionom politikom. Pametno i dosljedno korišćenje podrške kohezionoj politici trebalo bi da dopuni programe istraživanja i inovacija na nivou EU i na nacionalnom nivou u cilju poboljšanja infrastrukture znanja, izgradnje kapaciteta i stimulisanja strukturnih transformacija zasnovanih na dobro osmišljenim strategijama pametne specijalizacije. Drugi instrumenti i investicije EU u okviru Mehanizma za oporavak i otpornost takođe treba da podrže reforme u oblasti istraživanja i inovacija. Evropski istraživački prostor i Evropski obrazovni prostor radiće zajedno na postizanju novog nivoa ambicija gdje su obrazovanje, istraživanje i inovacije usklađeni da podrže znanje kao temelj demokratskih, otpornih i inkluzivnih društava. Ovo je ključno za Evropu da ostane globalno konkurentna i inovativna u stvaranju pravednijeg i održivijeg svijeta, dok ostaje vjerna svojim zajedničkim vrijednostima.