Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

ReLOaD projekat: Saradnjom NVO i lokalnih samouprava do aktivnije i otvorenije zajednice

Objavljeno: 2021-05-20 14:45:00

Potrebe građana i lokalne zajednice biće u fokusu saradnje i zajedničkog djelovanja lokalnih samouprava i nevladinih organizacija u okviru druge faze Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2).

Danas je održan online događaj kojim je obilježen početak druge faze Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2) koji finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Tamara Srzentićministarka javne uprave, digitalnog društva i medija, istakla je da je posebno raduje što će se ReLOaD sprovoditi i u manjim opštinama koje su dobile priliku da učestvuju u programu i unaprijede svoje kapacitete, a njihove nevladine organizacije i dobiju podršku za sprovođenje projekata od interesa za zajednicu.

„Ovakvi projekti treba da budu model svim opštinama kako da uključe zajednicu u rješavanje problema. Tamo gdje su civilno društvo i građani i angažovani, tamo su i zajednice jake, aktivne i progresivne. Na ovaj način, ojačaće se međuopštinska saradnja i podstaći regionalni razvoj Crne Gore“, poručila je Srzentić.

Daniela Gašparikova, stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori, naglasila je da je uspjeh prve faze ReLOaD-a nadmašio očekivanja i pozitivno uticao na više od 7000 korisnika kroz 50 pojekata u pet opština Crne Gore, i ohrabrila opštine da budu dio ovog programa i u narednoj fazi.

„Uvodimo koncept klastera opština kako bismo podstakli i promovisali razmjenu iskustava i zajednički rad ne samo između opština, već i između NVO iz različitih opština. LOD metodologija doprinosi uspostavljanju odgovornih institucija i jasnih, transparentnih procedura za dodjelu sredstava, čime se jača i povjerenje na lokalnom nivou između uprave i građana. Druga faza ReLOaD-a je sjajna prilika da nastavimo sa dobrom praksom uspostavljenom tokom prethodne četiri godine i primijenimo je i na druge opštine u Crnoj Gori“, rekla je Gašparikova.

Herman Špicšef sektora za saradnju u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori, ocijenio je da je stvaranje mogućnosti za civilno društvo da postane efikasan i odgovoran član zajednice veoma važan element politike proširenja EU.

„Pored finansijske podrške organizacijama civilnog društva, želimo da pomognemo u stvaranju adekvatnih struktura i mehanizama za saradnju organizacija civilnog društva sa javnom upravom, što donosi konkretne koristi lokalnim zajednicama. Zbog toga smo veoma zadovoljni što EU finansira drugu fazu ovog programa, koji je u prethodnom periodu postigao izvanredne rezultate, poput podrške porodiljama i pružanja prilika mladim i nezaposlenim ženama za obrazovanje i sticanje novih vještina“, rekao je Špic.

Aleksandar Nikčević, predstavnik muzičke rok grupe Štrajk mozga, podržane u okviru projekta „Uhvaćeni tonovi“, koji je sprovela NVO Sinteza iz Nikšića, rekao je da je njegova rok grupa, zahvaljujući ReLOaD-u uspjela da snimi svoj album, kao i da su tokom sprovođenja projekta imali svu potrebnu podršku. Istakao je da se nada da će i nova faza ReLOaD-a podstaći mlade u Crnoj Gori, a naročito muzičare, da iskoriste priliku i ogroman potencijal, kako bi rock and roll kulturu približili mladima na što bolji način.

Biserka Raičevićučesnica obuka za zlatovez organizovanih u okviru projekta „Očuvanje i razvoj tradicionalnog zanata zlatoveza”, koji je sprovela NVO Institut za preduzetništvo i ekonomski razvoj iz Podgorice, istakla je da je projekat značajan jer savladavanjem zlatoveza i njegovih vještina čuvamo kulturno nasleđe Crne Gore i prenosimo ga na mlađe generacije. Kako je rekla, u okviru projekta su kreirana tri nova proizvoda inspirisana zlatovezom i ošvicama, dok je kao naročit uspjeh izdvojila izdavanje brošure „Crnogorski zlatovez“.

Događaj je organizovan preko Zoom platforme shodno poštovanju mjera za suzbijanje pandemije COVID-19.

ReLOaD2 je projekat koji se od januara 2021. godine sprovodi u šest zemalja i teritorija zapadnog Balkana: Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu*, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji. U narede četri godine, uz pomoć metodologije za finansiranje NVO po uzoru na praksu u zemljama članicama Evropske unije (LOD metogologija), program će omogućiti bolju saradnju lokalnih samouprava i nevladinih organizacija, ojačati njihova  partnerstva sa akcentom na potrebe lokalnih zajednica, sve u skladu sa prioritetima opština i razvojnim strategijama. ReLOaD2 će fokusirati podršku i na razvoj vještina mladih i podsticati njihovo učešće u procesu donošenja odluka i aktivnijem učešću u svim segmentima društva.

Pet klastera jedinica lokalne samouprave će biti odabrano za učešće u projektu putem Javnog poziva koji će biti raspisan sljedeće sedmice. Na Javni poziv se mogu prijaviti svi klasteri jedinica lokalne samouprave iz Crne Gore koji ispunjavaju kriterijume poziva.