Saopštenje sa 25. sjednice Vlade Crne Gore

Objavljeno: 2024-04-11 18:03:00 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Vlada je, na danas održanoj 25. sjednici kojom je predsjedavao premijer mr Milojko Spajić, utvrdila Predlog zakona o psihološkoj djelatnosti sa Izvještajem sa javne rasprave. Ovim zakonom uređuju se uslovi i način obavljanja psihološke djelatnosti, kontrola kvaliteta stručnog rada, nadležnosti Komore psihologa Crne Gore, kao samostalne i nezavisne profesionalne organizacije psihologa koja obavlja poslove u cilju unapređenja uslova za obavljanje psihološke djelatnosti, zaštite profesionalnih interesa i druge poslove koji su joj povjereni ovim zakonom. Ova oblast je dugi niz godina bila bez zakonskog okvira, što je davalo mogućnost zloupotrebe i kršenja prava korisnika. Stoga će donošenje zakona bliže odrediti: obavljanje psihološke djelatnosti, pripravnički staž za psihologe, sadržaj i način polaganja stručnog ispita, postupak licenciranja, prava i obaveze licenciranih psihologa, kontrolu kvaliteta stručnog rada, osnivanje Komore psihologa Crne Gore, disciplinsku odgovornost, nadzor nad sprovođenjem ovog zakona, kao i kaznene odredbe za prekršaje, kako pravnih, tako i fizičkih lica. Takođe, usvajanjem ovog Zakona doprinosi se ispunjavanju obaveza koje su vezane za pregovarački proces u okviru poglavlja 19 (Socijalna politika i zapošljavanje).

Donijeta je Odluka o izmjeni Odluke o dodjeli koncesije za priređivanje posebnih igara na sreću u kazinu „Merit Starlit“, Budva, i prihvaćen tekst Ugovora. Imajući u vidu da je Odluka o dodjeli ove koncesije, kojom je tadašnji direktor Uprave za igre ovlašćen da zaključi Ugovor, donijeta 19. oktobra prošle godine, a da je u međuvremenu na čelu Uprave došlo do promjene rukovodstva, neophodno je bilo izmjeniti važeću Odluku, kao i predlog Ugovora o koncesiji.

Vlada je donijela Odluku o izradi Izmjena i dopuna Državne studije lokacije „Dio Sektora 27 i Sektor 28,“ opština Tivat i Odluku o određivanju rukovodica i o visini naknade za rukovodioca i stručni tim za izradu Izmjena i dopuna DSL. Cilj izrade Izmjena i dopuna DSL-a je obezbijeđivanje planskih preduslova za uređenje i izgradnju kroz sveobuhvatno i racionalno sagledavanje značaja predmetnog prostora i utvrđivanje optimalnog opsega izgradnje, a na osnovu planskih opredjeljenja, smjernica i kriterijuma sadržanih u planskoj dokumentaciji višeg reda. Izmjene i dopune DSL se rade za cjelokupni zahvat Državne studije lokacije "Dio Sektora 27 i Sektor 28", pri čemu površina kopnenog dijela zahvata iznosi 53.74 ha, a površina zahvata u moru 76.12 ha. Za rukovodioca je određen dipl. ing. arh. Mladen Krekić, a njemu i stručnom timu je određen iznos naknada od ukupno 35.000 eura.

Usvojena je Informacija o zaključivanju Aneksa 1 Ugovora o prvenstvenoj koncesiji za privredno korišćenje trgovačke luke Kotor sa koncesionarom „Luka Kotor“ AD Kotor. U tom kontekstu Vlada je prihvatila inovirano poglavlje 8. Poslovnog plana – Investicioni program za period koncesije i Aneks 1 Ugovora. Aneksom je obuhvaćeno i pružanje lučke usluge – lučke pilotaža u luci Kotor i Bokokotorskom zalivu, za iznos od 650.000 eura godišnje fiksne koncesione naknade, uz varijabilnu koncesionu naknadu; zatim da se pitanje sidrišta uredi na način koji neće remetiti siguran prolaz plovilima koja uplovljavaju, odnosno isplovljavaju iz Luke Kotor, ili se kreću tim dijelom Bokokotorskog zaliva, kao i da se trajanje ugovora produži za 13 mjeseci, usljed više sile, izazvane pandemijom Covid-19, usljed čega je Koncesionar bio spriječen da obavlja koncesionu djelatnost, te da se prihvati inovirano poglavlje VIII (Investicioni program) Poslovnog plana. Zaključivanjem ovog Aneksa omogućiće se zakonito obavljanje lučke pilotaže, u ovom slučaju od strane privrednog društva u većinskom vlasništvu države/opštine, kao i uvećan iznos godišnje fiksne koncesione naknade koja će umjesto dosadašnjih 250.000 eura, iznositi 900.000 eura, uz plaćanje i varijabilne koncesione naknade.

Vlada je donijela Akcioni plan za 2024. godinu, za sprovođenje Strategije unapređenja politike javnih nabavki i javno-privatnog partnerstva u Crnoj Gori za period 2021-2025. godine i usvojila Izvještaj o realizaciji aktivnosti iz Akcionog plana za 2023. godinu, radi implementacije Strategije unapređenja politike javnih nabavki i javnoprivatnog partnerstva u Crnoj Gori za period 2021-2025. godine. Akcioni plan za 2024. godinu za sprovođenje Strategije predstavlja pregled planiranih aktivnosti usmjerenih na ostvarivanje operativnih ciljeva zacrtanih strateškim dokumentom u datoj godini. Ukupan broj aktivnosti ovog Akcionog plana je 22, sadržanih u okviru šest Operativnih ciljeva i to:

  1. Profesionalizacija i unapređenje operativnih kapaciteta na nivou naručilaca (5 aktivnosti),
  2. Uspostavljanje efektivnih mehanizama za koordinacijsku i konsultativnu funkciju kod Ministarstva finansija i ostalih institucija u sistemu javnih nabavki (2 aktivnosti),
  3. Unapređenje platforme crnogorske elektronske javne nabavke (CEJN) - 4 aktivnosti,
  4. Podsticanje primjene okvirnih sporazuma, centralizovanih javnih nabavki, zelenih i održivih nabavki i učešća MSP u postupcima javnih  nabavki (4 aktivnosti),
  5. Unapređenje pravne zaštite pred Komisijom za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki (4 aktivnosti),
  6. Jačanje institucionalnih i operativnih kapaciteta ključnih učesnika u sistemu kako bi se na efektivan način podržala implementacija pravnog okvira za javno-privatna partnerstva (3 aktivnosti).

U Izvještaju o realizicaiji Akcionog plana za 2023. godinu se navodi da je bilo predviđeno ukupno 17 aktivnosti, od kojih je realizovano njih 10 ili 58,82 %, nijesu realizovane 4 aktivnosti ili 23,52 %, dok je djelimično realizovanih ili mjera čija je realizacija u toku ili u kontinuitetu tri ili 17,64 %. Mjere koje nijesu realizovane ili su djelimično realizovane dio su Akcionog plana za 2024. godinu, u zavisnosti od njihove aktuelnosti.

Usvojen je Izvještaj o realizaciji kapitalnog budžeta Crne Gore za prvi kvartal 2024. godine. Zakonom o budžetu za 2024. godinu za kapitalni budžet su planirana sredstva u ukupnom iznosu od 240.012.958 eura za realizaciju 332 projekta (aktivnosti), ukupne procijenjene vrijednosti 2,8 milijardi eura. U prvom kvartalu 2024. godine za realizaciju kapitalnog budžeta Crne Gore potrošeno je 25 miliona eura ili 10 % od ukupno planiranog iznosa, od čega je 4,2 miliona eura plaćeno iz kreditnih sredstava, a 2 miliona eura iz EU donacija (IPA projekti). Dinamika izvršenja u odnosu na prethodnu godinu (10,7 miliona eura ili 5 %) je gotovo duplo bolja, dok je ukupna potrošnja povećana dva i po puta. U okviru kapitalnog budžeta Uprave za kapitalne projekte za sprovođenje 254 projekta (aktivnosti) opredijeljeno je 85 miliona eura, što je 35 % od ukupnog Kapitalnog budžeta za 2024. godinu. U prvom kvartalu 2024. godine za projekte koje realizuje Uprava za kapitalne projekte plaćeno je 14,7 miliona eura, odnosno 16 % od ukupno planirane sume, što je čak četiri puta više u odnosu na isti period prošle godine kada je plaćeno 3,5 miliona eura (3% od ukupno planirane za 2023. godinu). U okviru kapitalnog budžeta Uprave za saobraćaj planirana su sredstva u ukupnom iznosu od 155 miliona eura, od čega je za sprovođenje 77 projekata opredijeljeno 65 miliona eura iliti 27 %, dok je za Autoput Bar-Boljare, dionica Mateševo-Andrijevica, opredijeljeno 90 miliona eura što je 38 % od ukupnog Kapitalnog budžeta. U prvom kvartalu 2024. godine za projekte koje realizuje Uprava za saobraćaj plaćeno je 10,3 miliona eura odnosno 7 % od ukupno planirane sume, što je za tri miliona više nego prošle godine kada je plaćeno 7,1 miliona eura. Imajući u vidu da je u toku izrada projektne dokumentacije za dionicu autoputa od Mateševa do Andrijevice, izvršenje kapitalnog budžeta Uprave za saobraćaj je na 11 % od planiranog iznosa sa ostale projekte mimo autoputa, što je dinamika potrošnje na gotovo identičnom nivou u odnosu na prošlu godinu.

Vlada je usvojila Izvještaj o realizaciji Akcionog plana za ispunjavanje završnih mjerila u Poglavlju 27 – Životna sredina i klimatske promjene, za izvještajni period septembar 2023 – februar 2024. godine. U Izvještaju se navodi  da je u navedenom periodu planirana realizacija 206 mjera od kojih su 124 mjere sa rokom dospjele za realizaciju i 82 mjere sa rokom kontinuirano. U izvještajnom periodu planirana je realizacija 124 mjera sa rokom dospjelo za realizaciju, od kojih je realizovano 11 mjera (8,87 %) i 49 mjera koje su djelimično realizovane (39,51 %). U izvještajnom periodu planirane su 82 mjere sa rokom kontinuirano, od kojih je 41 realizovana (50 %) i 31 mjera koje su djelimično realizovane (37,8%).

Usvojen je Izvještaj o realizaciji Programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2023. godinu. Programom za 2023. godinu planirana je realizacija 45 programa i projekata od značaja za ostvarivanje javnog interesa u oblasti kuturne baštine, za šta je ukupno predviđeno 704.400 eura. U Izvještaju se navodi da je 69 % projekata realizovano, tri (7 %) projekta su nerealizovana, dok je 24 % djelimično realizovano i biće završeni u 2024. godini. Od 704.400 eura planiranih sredstava, utrošeno je 382.086 eura.

Vlada je usvojila Izvještaj o radu Zaštitnika imovinsko - pravnih interesa Crne Gore za 2023. godinu.

Usvojena je Informacija o potrebi zaključivanja aneksa ugovora o korišćenju plaža, kupališta i lokacija za postavljanje privremenih objekata u zoni morskog dobra, Programu privremenih objekata u zoni morskog dobra za period 2024 – 2028. godine i Cjenovniku početnih naknada za korišćenje/zakup morskog dobra. U informaciji se navodi da će se, u cilju blagovremene pripreme ljetnje turističke sezone, za postojeća kupališta, plaže, kao i lokacije za postavljanje privremenih objekata koje su planirane izmjenama i dopunama Programa privremenih objekata u zoni morskog dobra za period 2019 – 2023. godine, zaključiti aneksi ugovora, dok će novoplanirane plaže, kupališta i lokacije za privremene objekte koji su planirani novim Programom privremenih objekata u zoni morskog dobra za period 2024 – 2028. godine biti obuhvaćene tenderskim postupkom koji će sprovesti JPMD. Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine je, u saradnji sa JPMD, u proteklom periodu radilo na aktivnostima neophodnim za nesmetanu pripremu i odvijanje ljetnjih tursičkih sezona. Imajući u vidu da je JPMD dostavilo predlog dokumenta kojim se definišu plaže i kupališta 5. marta 2024. godine, nakon detaljnog uvida i analize, konstatovano je da predlog nije moguće realizovati do 1. maja, odnosno zvaničnog početka ljetnje turističke sezone. Vlada je dala saglasnost na Cjenovnik početnih naknada za korišćenje/zakup morskog dobra, koji je donio Upravni odbor JPMD 25. 03. 2024. godine, koji se koristi za utvrđivanje sezonskih i vansezonskih naknada za korišćenje djelova morskog dobra za postavljanje privremenih objekata, vezivanje plovnih objekata i, istovremeno, predstavlja osnov za utvrđivanje početnih naknada/zakupnina za ustupanje djelova morskog dobra-plaža i kupališta putem javnog konkursa ili drugih oblika ustupanja. Sveobuhvatnom analizom dosadašnjih iznosa naknada utvrđeno je da se iste ne podudaraju sa realnim stanjem na tržištu, a posebno se imalo u vidu o kojoj vrsti zemljišta se radi. Novi Cjenovnik odnosiće se na novoplanirana kupališta i lokacije za postavljanje privremenih objekata iz Programa privremenih objekata u zoni morskog dobra za period 2024 – 2028 . godine, kao i za lokacije na kojima je došlo do uvećanja kvadrature.

Vlada je donijela Srednjoročni program rada Vlade 2024-2027 i Program rada Vlade za 2024. godinu. U diskusiji je naglašeno da je ova Vlada u potpunosti posvećena povećanju transparentnosti i ima jasnu namjeru da krajnje korisnike javnih politika, građanke i građane, stavi u prvi plan. Ključni prioriteti Vlade za naredni period su:

  • Crna Gora je država vladavine prava i kredibilna članica EU i NATO,
  • Stabilan finansijski i ekonomski sistem za bogatu državu, građane i građanke,
  • Zdravi i obrazovani pojedinci kao temelj prosperitetnog i solidarnog društva.

Programom rada Vlade u 2024. je predviđeno ukupno 396 aktivnosti, od čega 222 u tematskom i 174 u normativnom dijelu.

Usvojen je Izvještaj o realizaciji Srednjoročnog programa rada Vlade Crne Gore 2022-2024 u 2023. godini. Programom je za 2023. bilo planirano ukupno 359 aktivnosti od kojih 121 iz nadležnosti Komisije za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku i 238 aktivnosti iz nadležnosti Komisije za ekonomsku politiku i finansijski sistem. Od ukupnog broja planiranih aktivnosti, realizovano je 57 iz nadležnosti Komisije za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku, kao i 120 aktivnosti iz nadležnosti Komisije za ekonomsku politiku i finansijski sistem, što čini 49.3 % ukupne realizacije Programa za 2023. godinu.

Vlada je usvojila Program pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji 2024-2027. Program pristupanja, usklađen je sa Srednjoročnim programom rada Vlade i ima za cilj da trasira put države ka usaglašenosti sa relevantnom pravnom tekovinom u svim oblastima pregovora. Program, u okviru sva 33 pregovaračka poglavlja, obuhvata 718 planova, pri čemu treba imati u vidu da se određen broj akata, ponavlja kroz više poglavlja. Od 718 propisa, 165 ih je planirano kroz strateški, a 553 kroz zakonodavni okvir, dok je od 553 plana čak 221 zakon, a 332 podzakonska akta. Što se tiče pregleda planova po godinama, najviše obaveza planirano je za 2024. i to 326, dok je za 2025. planirano ukupno 231, za 2026. 105 propisa, a u 2027. je planiran 56 propisa.

Na današnjoj sjednici, Vlada je razmotrila i više kadrovskih pitanja dostupnih na linku.

Za potpuni sadržaj kliknite ovdje