Savjeti za kupovinu putem interneta

Objavljeno: 2022-11-25 10:32:00 Autor: CIRT


CIRT.ME upozorava građane da budu oprezni prilikom primamljivih ponuda i kupovine putem interneta povodom „crnog petka“, odnosno poslednjeg petka u novembru kada mnogi prodavci nude popuste.

CIRT.ME preporučuje građanima da prethodno dobro provjere internet adresu sa koje kupuju i da ne plaćaju na stranicama koje su dobili putem linka ili društvenih mreža.

Veb stranica preko koje se vrši prenos podataka mora biti zaštićena, a pri kupovini putem interneta treba koristiti HTTPS i SSL protokole. Plaćanje putem interneta preporučljivo je samo tamo gdje je verifikovano od strane kompanije preko koje vršite plaćanje.

Građani se posebno upozoravaju da podatke o kartici ne šalju putem elektronske pošte, niti da pristaju na zahtjeve onih koji im traže da pošalju fotografiju prednje i zadnje strane platne kartice, jer je gotovo sigurno da se radi o pokušaju prevare. Upozoravaju se građani da kada na internetu naiđu na nešto je „isuviše dobro da bi bilo realno“, dobro provjere prodavca prije nego se odluče za kupovinu.