Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Smjernice dobre prakse u distribuciji medicinskih sredstava

Objavljeno: 2021-12-13 11:03:00 Autor: Ministarstvo zdravlja

Smjernice dobre prakse u distribuciji su dio obezbijeđenja kvaliteta medicinskog sredstva kojim se obezbjeđuje održavanje kvaliteta u svim fazama lanca snabdijevanja od mjesta proizvodnje do pacijenta, korisnika ili trećeg lica, a naročito imajući u vidu činjenicu da sigurnost i performanse medicinskog sredstva direktno utiču na sigurnost i zdravlje pacijenta.

Spektar dostupnih medicinskih sredstava je širok i samostalno ih koristi veliki broj različitih korisnika iz opšte javnosti do najkritičnije oboljelih pacijenata u posebnom kliničkom okruženju. Pacijenti koji koriste medicinska sredstva uključuju i izuzetno vulnerabilne grupe kao što su novorođenčad i odojčad, starija lica, invalidi i drugi pacijenti koji su posebno podložni oboljenjima. Medicinska sredstva mogu da se koriste u visokorizičnim hirurškim procedurama i okruženju intenzivne njege, gdje neadekvatno skladištenje u lancu snabdijevanja može da dovede do neželjenih, a u nekim slučajevima izuzetno ozbiljnih posledica.


Cilj ovih smjernica je da preciziraju obaveze distributera, odnosno da daju vodič i okvir koji može da bude koristan za distributere da bi te obaveze ispunili. Distributer može da ima alternativne metode za ostvarivanje usaglašenosti sa zahtjevima propisanim zakonom kojim se uređuju medicinska sredstva (u daljem tekstu: Zakon) i podzakonskim propisima donijetim za njegovo sprovođenje i takva alternativa može da bude jednako prihvatljiva, ako je to opravdano. Aktivnosti distributera obuhvataju nabavku, skladištenje, odnosno činjenje dostupnim na tržištu medicinskog sredstva u skladu sa ovim smjernicama.