Susret Joković – Miler: Ojačati saradnju Crne Gore i Austrije u oblastima stočarstva, agroturizma i šumarstva

Objavljeno: 2022-05-25 10:30:00 Autor: Ministarstvo poljoprivrede,šumarstva i vodoprivrede

Potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Vladimir Joković primio je danas u posjetu ambasadora Republike Austrije u CG Nj. E. Karla Milera (Karl Müller).

Ambasador je čestitao ministru Jokoviću stupanje na dužnost, te izrazio uvjerenje da će tokom njegovog mandata nastaviti i unaprijediti saradnju.

Ministar Joković je izrazio zadovoljstvo povodom održanog sastanka i ocijenio da će dalja saradnja doprinijeti unapređenju odnosa dvije prijateljske zemlje, pri čemu je ukazao na potencijal za povećanje investicija u poljoprivredno-prehrambenoj industriji, uz isticanje da će Vlada Crne Gore kreirati povoljan okvir da ih podrži.

Joković je upoznao ambasadora sa sprovedenim i razvojnim aktivnostima na polju poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i sa trenutnim statusom ispunjavanja agende pregovaračkih poglavlja 11,12 i 13 na polju pregovora iz oblasti poljoprivrede, ribarstva i bezbjednosti hrane.

Ambasador je izrazio spremnost za prenos iskustava Republike Austrije u procesu pristupanja EU kao i u drugim oblastima značajnim za sektor poljoprivrede, istakavši da Crna Gora ima visokokvalitetne proizvode na čiju proizvodnju treba da se fokusira.

Ministar Joković naglasio da je iskustvo Austrije kao članice EU od izuzetnog značaja za proces pristupanja Crne Gore i iskazao zahvalnost na spremnosti austrijske strane za razmjenu iskustava i otvorenosti za buduću saradnju.

Sagovornici su se saglasili da postoji prostor za unapređenje saradnje u oblasti poljoprivrede, posebno u sjevernom regionu, u oblasti stočarstva, agroturizma i šumarstva.

Potvrđena je obostrana spremnost da se saradnja između Austrije i Crne Gore dodatno ojača i unaprijedi, kroz poslovnu saradnju, ekonomsku aktivnost i trgovinu u narednom periodu.