Ubrzanje integracije u EU ojačaće stabilnost evropskog kontinenta

Objavljeno: 2022-07-26 17:15:00 Autor: Ministarstvo vanjskih poslova

Prvog dana posjete Republici Italiji, ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić sastao se u Rimu sa predsjednikom najbrojnijeg Predstavničkog doma italijanskog Parlamenta Robertom Fikom

Tokom sadržajnog razgovora, ocijenjeno je da se posjeta ministra Krivokapića dešava u važnom političkom momentu za integraciju Zapadnog Balkana u EU, te da je strateški interes Evrope da se ubrza proces pregovora. Na toj liniji, šef crnogorske diplomatije je kazao da cijenimo podršku i razumijevanje prijateljske Italije sa kojom njegujemo intenzivan politički dijalog, bliske istorijske i kulturne veze. Predsjednik Predstavničkog doma Fiko rekao je da Italija daje podršku brzom članstvu Crne Gore u EU, čiji osnov će biti u ispunjavanju kriterijuma iz oblasti vladavine prava.

Šef crnogorske diplomatije je prenio očekivanje da će Crna Gora, ukoliko bude imala Vladu koja iskreno sprovodi evropsku agendu i na tom programu ima stabilnu političku podršku, završiti pregovore u sljedeće tri godine i postati prva naredna članica EU.

Sagovornici su ukazali na značaj daljeg razvoja ekonomskih odnosa Crne Gore i Italije, navodeći da je naša država postala hub za distribuciju električne energije prema Italiji, te da bi u susret skorom povezivanju sa BIH trebalo pristupiti izgradnji drugog kabla, što bi donijelo dodatne ekonomske efekte za Crnu Goru.

Šef crnogorske diplomatije Krivokapić susreo se danas i sa predsjednikom Odbora za vanjske poslove Predstavničog doma Parlamenta Pjerom Fasinom. Tom prilikom, istaknuto je da je integracija Zapadnog Balkana prioritet Italije i cijele Evrope, te da je nakon dugog vremena zastoja neophodno intenzivirati proces pregovora sa EU, koji je važan za stabilnost evropskog kontinenta. 

Ministar Krivokapić je zahvalio Fasinu što je Parlament Italije usvojio prošle godine Rezoluciju o evropskoj integraciji Zapadnog Balkana, koja je, kako je rečeno, potvrdila jedinstvo italijanskih partija o potrebi ubrzanja pristupanja EU. Na toj liniji, ocijenio je izuzetno važnim dugo trajanje crnogorsko-italijanskog prijateljstva i parlamentarnog života, koji se temelje na brojnim dostignućima.

Zajednički je ponovljena osuda agresije Ruske Federacije prema Ukrajini i ocijenjeno da je evroatlantsko jedinstvo iznenadilo agresora, ali i pokazalo vitalnost evropske demokratije kada se suoči sa nepravdom.

Ocijenjeno je da Jadransko more predstavlja sigurno područje u kompleksnom širem području, te da je potrebno iskoristiti potencijale luka koje su strateški važne tačke za bilateralnu i multilateralnu saradnju.

Tokom dana, šef crnogorske diplomatije posjetio je Univezitet Luiss Guido Carli, gdje je razgovarao sa rektorom Andreom Prenćipeom o mogućnostima saradnje i edukacije i treninga za našu administraciju kako bi se u toj oblasti zaostajanja osposobili da budemo dostojan dio administracije sistema EU. Takođe, rektor je ponudio usavršavanje crnogorskih diplomata i obrazovanje studenata.

U nastavku posjete Italiji, ministar Krivokapić sastaće se sjutra sa šefom italijanske diplomatije Luiđijem di Majom i predsjednicom Odbora za vanjske poslove u Senatu Stefanijom Kraksi.

Za potpuni sadržaj kliknite ovdje