Učesće Zastupnice na konferenciji povodom proslave osnivanja Udruženja žena sudija Crne Gore

Dana 13. septembra 2023. godine, u Muzičkom centru u Podgorici, uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici, održana je konferencija povodom proslave osnivanja Udruženja žena sudija Crne Gore, na kojoj je učestvovala i g-đa Valentina Pavličić, Zastupnica Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Zastupnica je u okviru panel diskusije istakla da je ravnopravna zastupljenost žena u pravosuđu ključna radi postizanja i sprovođenja pravde za sve građane. Sutkinje svojim posvećenim radom i nesebičnom žrtvom doprinose jačanju uloge žena u svim sferama javnog i privatnog života. Međutim, ono na čemu kao država moramo predano i suštinski raditi jeste jačanje nezavisnog i nepristrasnog pravosuđa, jer samo kao takvo ono može biti garant unaprjeđivanja ljudskih prava žena i muškaraca.

Osim toga, naglasila je da ne smijemo zanemariti činjenicu da žene sudije vode veoma kompleksne predmete, od teških porodičnih i privrednih sporova, pa sve do predmeta teškog organizovanog kriminala i visoke korupcije, što predstavlja veliku opterećenost na poslu i umnogome otežava njihov položaj kao žene. Stoga, emancipacija žena ne treba da se ogleda u formi ili samo u brojkama, već i u sveobuhvatnom odnosu društva kao cjeline prema ženama.

Kada je riječ o emancipaciji žena, obuke o rodnoj ravnopravnosti, međusobna saradnja i razmjena dobrih praksi među sudijama u regionu ključni su za ostvarivanje rodne ravnopravnosti.

Pored navedenog, Zastupnica je podsjetila da u ovim društvenim, ekonomskim i političkim, ne baš jednostavnim vremenima za Crnu Goru, jedan od najvećih prioriteta treba da bude vraćanje povjerenja građana u pravosudni sistem. Povjerenje se ne vraća samo, ono se zaslužuje predanim, posvećenim i jednakim radom i odnosom prema svakom predmetu, ujednačenom sudskom praksom koja se temelji na obrazloženim sudskim odlukama zasnovanim na međunarodnim standardima na koje upućuje Evropski sud u Strazburu, te kontinuiranim i posvećenim radom na sebi svakog sudije - profesionalca.

Konačno, događaj je okupio sudije, tužioce i predstavnike drugih pravnih profesija, državnih institucija, civilnog društva i međunarodne zajednice.