Učestvovanje Zastupnice na prvom sastanku Upravnog odbora projekta „HELP na Zapadnom Balkanu“

Zastupnica Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava, g-đa Valentina Pavličić, prisustvovala je prvom sastanku Upravnog odbora projekta „HELP na Zapadnom Balkanu“, koji se organizuje 2. i 3. februara 2023. godine u Beogradu, pod pokroviteljstvom Savjeta Evrope.

U prisustvu uvaženih predstavnika Odjeljenja za izvršenje presuda Evropskog suda za ljudska prava i drugih pravnih eksperata Savjeta Evrope, Zastupnica je pružila osvrt na nedavne presude i odluke Evropskog suda donijete u odnosu na Crnu Goru i proces njihovog izvršenja, te iskoristila priliku da predstavi ulogu i značaj vladinih agenata u procesima izvršenja presuda i odluka Evropskog suda, kao i u kreiranju Akcionih planova/izvještaja koji se dostavljaju Komitetu Ministara Savjeta Evrope na usvajanje.

Zastupnica je posebno naglasila da iako su ključne institucije u pravosuđu Crne Gore u v.d. stanju, Kancelarija zastupnika Crne Gore je u svojim godišnjim izvještajima, kroz preporuke i zaključke, ukazivala nadležnim državnim organima da je neophodno da ulože dodatne napore za primjenu evropskih i konvencijskih standarda prilikom primjene mjerodavnih domaćih zakona, te da njihovo tumačenje bude kompatibilno sa standardima utvrđenim u sudskoj praksi Evropskog suda.

Kontinuirana edukacija nosilaca pravosudne funkcije, ključna je za izgradnju nezavisnog i nepristrasnog pravosudnog sistema, koji predstavlja temelj pravne države. Savjet Evrope, kao vjeran partner Crne Gore, kroz svoje brojne projekte, nastavlja da doprinosi jačanju vladavine prava, te zaštiti i promociji ljudskih prava i osnovnih sloboda u Crnoj Gori.


HELP (Human Rights Education for Legal Professionals) je online platforma Savjeta Evrope koja nudi veliki broj kurseva na temu ljudskih prava i ima za cilj da unaprijedi znanje i olakša primjenu standarda iz oblasti ljudskih prava nosiocima pravosudnih fukcija i pravnim ekspertima, u svih 46 zemalja Savjeta Evrope.