Unapređenje odgovora na rodno zasnovano nasilje prema ženama i primjene mjere bezbjednosti zabrane približavanja putem sistema elektronskog nadzora u Crnoj Gori

Objavljeno: 2023-03-14 13:46:00 Autor: Ministarstvo pravde

Ministarstvo pravde je u saradnji sa Ambasadom Kraljevine Norveške i Agencijom Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women Srbija), organizovalo radni sastanak na temu Unapređenje odgovora na rodno zasnovano nasilje prema ženama i primjene mjere bezbjednosti zabrane približavanja putem sistema elektronskog nadzora (EMS) u Crnoj Gori. Pored predstavnika navedenih instituacija sastanku su prisustvovali i predstavnici Uprave policije, kao i predstavnici Unicom Telecom-a.

Na sastanku su dogovoreni dalji neophodni koraci u cilju čvršće međusektorske povezanosti svih relevantnih subjekata, koji imaju nadležnosti u sprovođenju mjere bezbjednosti zabrane približavanja.

Sastanak je održan u okviru projekta šireg oblika pružanja podrške Ministarstvu pravde od strane UN Women, čija je krajnja svrha da se doprinese zaštiti žrtava rodno zasnovanog nasilja, ali i podigne svijest javnog mnjenja o problemu rodno zasnovanog nasilja, kao i o mehanizmima zaštite od nasilja, uključujući postojanje mogućnosti izricanja mjere bezbjednosti zabrana približavanja i njeno sprovođenje putem instaliranja uređaja za praćenje osuđenog lica.

U okviru projekta je donirana i oprema koja je data na dalje upravljanje nadležnom Direktoratu za IKT pravosuđa i bezbjednost podataka, a ista obuhvata: jedan centralni monitoring sistem/server (hardware), jedan upravljački sistem (software), stotinu komada RF odašiljača, stotinu komada GPS prijemnika za osuđena lica, stotinu komada GPS prijemnika za žrtve/oštećena lica, kao i paket održavanja i garanciju. Takođe, projektom je obezbijeđena dodatna potpora u vidu konsultantske podrške u praćenju primjene EMS-a, treninga za predstavnike policije, centara za socijalni rad i pravosudnih organa, a radi unapređenja znanja u domenu rodno zasnovanog nasilja prema ženama i boljeg odgovora na svaki oblik nasilja.

Ministarstvo pravde ima značajnu ulogu u obezbjeđivanju zaštite žena i djevojčica od rodno zasnovanog nasilja, prije svega zbog ovlašćenja da prati primjenu Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, ali i Krivičnog zakonika koji predviđa mjere zaštite od počinioca nasilja. Osim toga, Direkcija za uslovnu slobodu u sastavu Ministarstva pravde, direktno je nadležna za sprovođenje mjere bezbjednosti zabrane približavanja.

Projekat je podržan od strane Ambasade Kraljevine Norveške posredstvom UN Women Srbija.