Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Uprava i građani

Uprava je u obavezi da na svim nivoima obezbijedi ostvarivanja Vaših prava i interesa.

Svi državni službenici i namještenici su dužni da primjenjuju etičke standarde i pravila ponašanja u odnosu prema Vama, drugim službenicima, poslu koji obavljaju i organu u kojem rade u skladu sa Etičkim kodeksom i zakonom.

Poslove u državnom organu treba da vrše na način da obezbijede ostvarivanje Vaših prava, poštovanje integriteta i dostojanstva. Takođe, državni službenici i namještenici su dužni da u svakoj prilici poštuju načelo jednakosti građana pred zakonom, a posebno kad rješavaju o pravima, obavezama ili pravnim interesima građana.

Postoje brojne zakonske mogućnosti koje možete da iskoristite ukoliko ste nezadovoljni postupanjem državnih organa ili imate prigovor na rad zaposlenih.

Postupanje državnog službenika i namještenika prema građanima

U odnosu prema Vama državni službenik i namještenik dužni su da postupaju profesionalno, nepristrasno i pristojno, blagovremeno, korektno i tačno daju podatke i informacije, u skladu sa zakonom i drugim propisima, podučavaju, pružaju pomoć i daju informacije o organu nadležnom za postupanje po zahtjevu, kao i o pravnom lijeku.

Državni službenik i namještenik dužni su da sa posebnom pažnjom postupaju prema licima sa invaliditetom.

Kome se podnosi pritužba i na koji način?

Zbog povrede navedenih etičkih standarda i pravila ponašanja utvrđenih Etičkim kodeksom državnih službenika i namještenika, možete se obratiti pritužbom starješini državnog organa.

Svoje predloge, primjedbe, sugestije, pohvale na rad Ministarstva javne uprave možete uputiti putem maila: kabinet@mju.gov.me, a pritužbe na rad zaposlenih u  Ministarstvu možete saopštiti putem e-maila: tatjana.radenovic@mju.gov.me, kao i dostaviti na prijavnicu Ministarstva javne uprave: Rimski trg 45, 81 000 Podgorica.

Starješina državnog organa, odnosno ovlašćeni državni službenik obavezan je da ispita navode iz pritužbe i pisano odgovori podnosiocu u roku od 15 dana od dana podnošenja pritužbe, ako tako zahtijevate.

Kada i kako možete izjaviti žalbu?

U cilju ostvarivanja zaštite Vaših prava i pravnih interesa, kada niste zadovoljni odlukom prvostepenog organa uprave (ministarstva, uprave, sekretarijati, zavodi, direkcije i agencije), organi lokalne samouprave (predsjednik i skupština), organi lokalne uprave (sekretarijati, posebne i stručne službe), ustanove i drugi subjekti koji vrše javna ovlašćenja (domovi zdravlja, bolnica, škola, komore, fondovi, kao i pružaoci usluga od opšteg interesa, kao npr. telekomunkacije, snadbijevanje električnom energijom, poštanska služba, snadbijevanje građana i privrednih subjekata vodom, upravljanje otpadom, obrazovanje, zdravstvo, socijalna zaštita, kultura itd), možete izjaviti žalbu onom organu koji je donio prvostepeno rješenje.

U kom roku se žalba izjavljuje i šta treba da sadrži?

Žalba se izjavljuje u roku od 15 dana od dana dostavljanja rješenja, ako zakonom nije propisan drugi rok.

U žalbi se moraju navesti: rješenje koje se pobija, naziv organa koji je donio rješenje, broj i datum rješenja, kao i razlozi zbog kojih stranka pobija rješenje. U žalbi se mogu iznositi nove činjenice i novi dokazi, pri čemu ste, kao podnosilac žalbe, dužni da obrazložite zbog čega ih nije mogao iznijeti u prvostepenom postupku.
Protiv rješenja Vlade ne može se izjaviti žalba, već samo tužbom pokrenuti upravni spor.

Šta u slučaju kada prvostepeni organ nije donio rješenje u propisanom roku?

Ako prvostepeni organ ne donese žalbu u propisanom roku, nadležnom drugostepenom organu možete izjaviti žalbu zbog ćutanja uprave.

Kada je drugostepeni organ u obavezi da donese rješenje po žalbi?

Rješenje po žalbi mora se donijeti i dostaviti što prije, a najkasnije u roku od 45 dana od dana prijema žalbe, ako posebnim zakonom nije propisan kraći rok.

Kada možete pokrenuti upravni spor i protiv kojih akata?

Upravni spor možete pokrenuti ako je Vaša žalba na rješenje kojim ste nezadovoljni odbijena ili nije dozvoljena.

Takođe, upravni spor možete pokrenuti i kada organ nije donio upravni akt, nije odlučio po Vašoj žalbi ili nije preduzeo upravnu aktivnost (vođenje evidencija, preduzimanje nekih faktičkih radnji i dr.), odnosno nije odlučio po Vašem prigovoru (ćutanje uprave), kao i ako je Vaša žalba usvojena, ali smatrate da nije pravilno odlučeno o Vašem pravu.

Kako i u kojem roku se podnosi tužba?

Upravni spor se pokreće tužbom u roku od 20 dana od dana dostavljanja akta stranci, koja se se predaje Upravnom sudu neposredno, putem pošte ili elektronskim putem.