Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodni saziv Vlade Crne Gore.
Arhiva

Upravna inspekcija

Upravna inspekcija je organizaciona jedinica Ministarstva javne uprave koja vrši nadzor nad primjenom propisa kojima se uređuju državna uprava, prava i obaveze državnih službenika i namještenika, upravni postupak, izgled, upotreba i postupak izrade i uništenja pečata državnih organa, kao i zabrana diskriminacije.

Poslove upravne inspekcije vrše glavni upravni inspektor i upravni inspektor. Inspektor je samostalan u vršenju inspekcijskog nadzora, u okviru prava i dužnosti koje su utvrđene zakonom i drugim propisom.

Nadzor nad primjenom propisa o upravnom postupku

Upravna inspekcija vrši inspekcijski nadzor nad primjenom zakona kojim se uređuje upravni postupak kod ministarstava i drugih organa uprave, državnih organa, organa lokalne samouprave, organa lokalne uprave, ustanova i drugih subjekata koji vrše javna ovlašćenja, u odnosu na: ekonomičnost i efikasnost ostvarivanja i zaštite prava i pravnih interesa stranaka u upravnom postupku, upotrebu jezika i pisma u upravnom postupku, postupanja ovlašćenog službenog lica koje vodi upravni postupak i donosi upravni akt, ispunjenost uslova za zaključivanje upravnih ugovora, poštovanje obaveze pribavljanja podataka po službenoj dužnosti, poštovanje obaveze pružanja pravne pomoći strankama u upravnom postupku, davanje mogućnosti izjašnjenja stranci u upravnom postupku, omogućavanje razgledanja spisa predmeta stranci u upravnom postupku, dostavljanje spisa predmeta Upravnom sudu Crne Gore u vezi sa pokrenutim upravnim sporom, izdavanje uvjerenja i drugih isprava o činjenicama o kojima se vode službene evidencije i druga postupanja subjekta nadzora, u skladu sa pravilima upravnog postupka.

Nadzor nad primjenom propisa o državnoj upravi

Upravna inspekcija, takođe, vrši inspekcijski nadzor nad primjenom zakona i drugih propisa kojima se uređuje državna uprava koji se odnose na: obezbjeđivanje javnosti u radu i poštovanje obaveza u odnosima sa građanima kod ministarstava i drugih organa uprave, unutrašnju organizaciju ministarstava i drugih organa uprave, Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore, Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore, Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, Fonda rada i Agencije za mirno rješavanje radnih sporova, poštovanje pravila o kancelarijskom poslovanju kod ministarstava i drugih organa uprave, državnih organa, organa lokalne samouprave, organa lokalne uprave, kao i drugih pravnih lica kad vrše prenijete ili povjerene poslove državne uprave, ako zakonom nije drukčije propisano i postupanje po predstavkama i pritužbama na rad ministarstava i drugih organa uprave.

Nadzor nad primjenom propisa o državnim službenicima i namještenicima

Upravna inspekcija vrši inspekcijski nadzor nad primjenom zakona i drugih propisa kojima se uređuju prava i obaveze državnih službenika i namještenika u skladu sa tim zakonom.

Nadzor nad primjenom drugih propisa

Upravna inspekcija vrši inspekcijski nadzor nad primjenom zakona i drugih propisa kojima se uređuju izgled, upotreba i postupak izrade i uništenja pečata državnih organa, te vrši inspekcijski nadzor i u drugim oblastima.

Nadzor u odnosu na zabranu diskriminacije

Upravna inspekcija vrši inspekcijski nadzor u odnosu na zabranu diskriminacije u oblastima za koje je nadležna.

Koje vrste inspekcijskog nadzora postoje?

Inspekcijski nadzor vrši se kao redovni, vanredni i kontrolni nadzor. Redovan inspekcijski nadzor vrši se u skladu sa Planom rada Upravne inspekcije. Vanredni inspekcijski nadzor vrši se po nalogu glavnog upravnog inspektora, starješine organa državne uprave nadležnog za poslove uprave ili po inicijativi pravnih i fizičkih lica. Kontrolni inspekcijski nadzor vrši se radi utvrđivanja izvršenja mjera koje su predložene ili naređene subjektu nadzora u okviru redovnog ili vanrednog inspekcijskog nadzora.

Kako pokrenuti postupak inspekcijskog nadzora?

Postupak inspekcijskog nadzora pokreće se i vodi po službenoj dužnosti.

Inicijativu za pokretanje postupka inspekcijskog nadzora može podnijeti svako fizičko i pravno lice. Inicijativu, u pisanoj formi, možete predati u pisarnicu Ministarstva javne uprave (Rimski trg 45. 81 000 Podgorica)

U vršenju inspekcijskog nadzora inspektor je obavezan da razmotri inicijativu za pokretanje postupka inspekcijskog nadzora i o tome obavijestiti podnosioca inicijative.

Kontakt:
e-mail: upravna.inspekcija@mju.gov.me