Usklađivanje regionalnog djelovanja kroz intenziviranje regionalnog dijaloga o svim temama od zajedničkog interesa

Objavljeno: 2022-11-17 12:17:00 Autor: Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma

U organizaciji Regionalnog savjeta za saradnju (RCC), Privredne komore Crne Gore i Udruženja banaka Crne Gore održan online događaj na temu “Uloga privatnog i finansijskog sektora u održivom razvoju, finansiranju razvoja i zelenoj transformaciji” u okviru regionalne inicijative za implementaciju ciljeva održivog razvoja u Jugoistočnoj Evropi.

Događaj se pokazao kao veoma dobar primjer saradnje između RCC-a i crnogorskih institucija, koji bi mogao da otvori put za dalje produbljivanje regionalne saradnje u Jugoistočnoj Evropi u kontekstu Agende JIE2030.

U ime Vlade Crne Gore, događaj je otvorila Jovana Krunić, v.d. generalne direktorice Direktorata za međunarodnu trgovinsku i ekonomsku saradnju u Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma. U uvodnom izlaganju istakla je značaj regionalne saradnje, koja je jedan od ključnih prioriteta spoljne politike Crne Gore, i  naglasila značaj usklađivanja regionalnog djelovanja sa domaćim reformskim prioritetima i održavanja intenzivnog i bliskog regionalnog dijaloga o svim temama od zajedničkog interesa.

U daljem izlaganju, istakla je da se svijet trenutno suočava sa teškim izazovima koji postaju sve složeniji i međusobno povezani i predstavljaju rastuću prijetnju ekonomskoj i sveukupnoj stabilnosti. Izazovi kao što su migrantske krize, bezbednost, kriza hrane i energije, klimatske promene, mogu se rešavati jedino kroz regionalni pristup.

Spomenula je da Crna Gora prepoznaje Proces saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) kao inkluzivan okvir za promovisanje i unapređenje političke, ekonomske, društvene i kulturne povezanosti u regionu i da crnogorsko predsjedavanje SEECP-om u periodu 2022-2023 predstavlja značajnu priliku za doprinos kontinuiranom unapređenju konstruktivnog regionalnog dijaloga, unapređenju regionalne saradnje i dobrosusedskih odnosa kroz održavanje mira, stabilnosti i bezbjednosti regiona, kao i promovisanje zajedničkih vrijednosti zasnovanih na evropskim principima i standardima i jačanje projektno orijentisane saradnje ka sveukupnom napretku JIE.

Istakla je da će jedan od ključnih fokusa crnogorskog predsjedavanja biti zelena tranzicija usmjerena na upravljanje otpadom, kvalitet vode i vazduha, održivo i odgovorno korišćenje prirodnih resursa i zaštitu životne sredine, kao i uključivanje mladih na ove teme kroz obrazovne sisteme i programe.

Na kraju izlaganja naglasila je da privatni sektor ima značajnu  ulogu u postizanju ciljeva održivog razvoja, i da i mala i velika preduzeća mogu dati nevjerovatan doprinos zajedničkom ekonomskom, društvenom i ekološkom napretku i da implementacija Strategije JIE 2030 ne bi mogla biti uspješna bez aktivnog učešća privatnog sektora.