Vladislav Bojović prisustvovao Multilateralnoj konferenciji direktora Agencija za plaćanja EU

Objavljeno: 2022-05-17 08:00:00 Autor: Ministarstvo poljoprivrede,šumarstva i vodoprivrede

Predstavnici Ministrstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, na čelu sa v.d. direktorom Direktorata za plaćanja Vladislavom Bojovićem su u periodu od 11 do 13. maja 2022. godine prisustvovali Multilateralnoj konferenciji direktora Agencija za plaćanja EU.

Održani su sastanci sa predstavnicima Agencija za plaćanja Evropske unije, država kandidata, kao i predstavnicima DG AGRI-ja i Evropskog revizorskoga suda. Cilj pomenute konferencije je bio prenos i razmjena iskustva između država u dijelu uspostavljanja novih kontrolnih mehanizama i procedura cilju pojednostavljivanja nove Zajedničke poljoprivredne politike.

Tokom sastanaka utvrđeni su određeni nedostaci i otvorena pitanja koja je potrebno otkloniti da bi dalje unaprijedili procedure u implementaciji Zajedničke poljoprivredne politike.

Državama članicama date su smjernice kako raditi na uspostavljanju novih kontrolnih mehanizama kroz IAKS i mjere ruralnog razvoja, kao i za nove IT alate koje Agencije za plaćanja treba da koriste u cilju uspješne implementacije Zajedničke poljoprivredne politike, posebno u dijelu direktne podrške, razvoja IAKS-a nakon COVID-19 pandemije, novih metoda u provjeri cijena stavki kroz mjere ruralnog razvoja, kao i u dijelu zaštite podataka i razmjene podataka u EU Agencijama za plaćanja.