Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministarka Pejanović - Đurišić razgovarala sa ministrima odbrane Slovenije, Srbije i Albanije

Objavljeno: 30.05.2014. 23:57 Autor: Ministarstvo odbrane/Biro za odnose sa javnošću
BiroBiro
   
Ministarka odbrane Milica Pejanović - Đurišić sastala se tokom 2BS Foruma u Budvi, sa ministrima odbrane Republike Slovenije - Romanom Jakičem, Republike Srbije - Bratislavom Gašićem i Republike Albanije - Mimi Kodeli

U razgovoru sa ministrom odbrane Slovenije, Romanom Jakičem, ministarka Pejanović-Đurišić zahvalila se na podršci koju ta zemlja pruža Crnoj Gori na planu evroatlantskih integracija. Tom prilikom iskazala je pozitivna očekivanja sa predstojećeg NATO samita i naglasila da bi poziv za učlanjenje u Alijansu bio važan ne samo Crnoj Gori, već i cijelom regionu Zapadnog Balkana. Ministar Jakič je izrazio uvjerenje da će partneri prepoznati napore koje je Crna Gora uložila za članstvo u NATO, te da treba da nastavi sa sprovođenjem procesa reformi.

Tokom susreta sa ministrom odbrane Albanije Mimi Kodeli, konstatovana je bilateraln saradnja koja se kreće uzlaznom putanjom, a nedavno imenovanje vojnog izaslanika Albanije za Crnu Goru predstavlja još jedan dokaz uspješnosti te saradnje. Ministarka Kodeli je istakla apsolutnu podršku Albanije naporima koje Crna Gora ulaže u reformu sektora odbrane i na planu evroatlantskih integracija, uz ocjenu da od sticanja nezavisnosti Crne Gore postignuti rezulatati zaslužuju određeni stepen divljenja. U kontekstu evroatlantskih integracija, ukazala je na potrebu održavanja duha zajedništva na tlu današnje Evrope.

Na marginama Foruma, ministarka Pejanović-Đurišić susrela se i sa ministrom odbrane Republike Srbije Bratislavom Gašićem. Ministar Gašić je izrazio zahvalnost Crnoj Gori, Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore, koji su prvi ponudili pomoć građanima Srbije tokom nedavnih poplava. Iskazujući zadovoljstvo učešćem naših pripadnika u spašavanju i saniranju posljedica poplava, ministarka Pejanović- Đurišić je navela da su pripadnici naše vojske uspješno izvršili svoj zadatak, pružajući pomoć tamo gdje je trebalo i zdravo se vratili svojim kućama. 

Sagovornici su se saglasili da je aktuelna situacija sa poplavama u Srbiji ukazala na neophodnost razvijanja kapaciteta za zajedničko djelovanje na prirodne i vještački izazvane katastrofe i da se odgovor na izazove te vrste treba tražiti u novim inicijativama na regionalnom nivou. Oba ministra su saglasna da će nastaviti dodatno da unapređuju saradnju između dva ministarstva, te da će postojeći sporazumi biti prošireni na nove oblasti saradnje.

Ovogodišnji 2BS Forum, koji je bio posvećen pitanjima globalne transatlantske bezbjednosti u Jugoistočnoj Evropi, okupio je veliki broj visokih zvaničnika, akademika i istaknutih eksperata iz oblasti bezbjednosno-odbrambene politike. U tom kontekstu, čula se i poruka da živimo u novoj eri međudržavnih odnosa na Balkanu, gdje pojedinačna sigurnost zemlje može biti potpuna samo ukoliko je cijeli region siguran.


Ministarstvo odbrane/Biro za odnose sa javnošću
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?