Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарка Пејановић - Ђуришић разговарала са министрима одбране Словеније, Србије и Албаније

BiroBiro
   
Министарка одбране Милица Пејановић - Ђуришић састала се током 2БС Форума у Будви, са министрима одбране Републике Словеније - Романом Јакичем, Републике Србије - Братиславом Гашићем и Републике Албаније - Мими Кодели

У разговору са министром одбране Словеније, Романом Јакичем, министарка Пејановић-Ђуришић захвалила се на подршци коју та земља пружа Црној Гори на плану евроатлантских интеграција. Том приликом исказала је позитивна очекивања са предстојећег НАТО самита и нагласила да би позив за учлањење у Алијансу био важан не само Црној Гори, већ и цијелом региону Западног Балкана. Министар Јакич је изразио увјерење да ће партнери препознати напоре које је Црна Гора уложила за чланство у НАТО, те да треба да настави са спровођењем процеса реформи.

Током сусрета са министром одбране Албаније Мими Кодели, констатована је билатералн сарадња која се креће узлазном путањом, а недавно именовање војног изасланика Албаније за Црну Гору представља још један доказ успјешности те сарадње. Министарка Кодели је истакла апсолутну подршку Албаније напорима које Црна Гора улаже у реформу сектора одбране и на плану евроатлантских интеграција, уз оцјену да од стицања независности Црне Горе постигнути резулатати заслужују одређени степен дивљења. У контексту евроатлантских интеграција, указала је на потребу одржавања духа заједништва на тлу данашње Европе.

На маргинама Форума, министарка Пејановић-Ђуришић сусрела се и са министром одбране Републике Србије Братиславом Гашићем. Министар Гашић је изразио захвалност Црној Гори, Министарству одбране и Војсци Црне Горе, који су први понудили помоћ грађанима Србије током недавних поплава. Исказујући задовољство учешћем наших припадника у спашавању и санирању посљедица поплава, министарка Пејановић- Ђуришић је навела да су припадници наше војске успјешно извршили свој задатак, пружајући помоћ тамо гдје је требало и здраво се вратили својим кућама. 

Саговорници су се сагласили да је актуелна ситуација са поплавама у Србији указала на неопходност развијања капацитета за заједничко дјеловање на природне и вјештачки изазване катастрофе и да се одговор на изазове те врсте треба тражити у новим иницијативама на регионалном нивоу. Оба министра су сагласна да ће наставити додатно да унапређују сарадњу између два министарства, те да ће постојећи споразуми бити проширени на нове области сарадње.

Овогодишњи 2БС Форум, који је био посвећен питањима глобалне трансатлантске безбједности у Југоисточној Европи, окупио је велики број високих званичника, академика и истакнутих експерата из области безбједносно-одбрамбене политике. У том контексту, чула се и порука да живимо у новој ери међудржавних односа на Балкану, гдје појединачна сигурност земље може бити потпуна само уколико је цијели регион сигуран.


Министарство одбране/Биро за односе са јавношћу
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?