Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Bilateralne konsultacije u oblasti odbrane između SAD i Crne Gore: Visok stepen interoperabilnosti Vojske CG sa NATO partnerima

Objavljeno: 26.03.2015. 14:16 Autor: Ministarstvo odbrane / Biro za odnose s javnošću

U Pentagonu su održane šeste bilateralne konsultacije u oblasti odbrane između Sjedinjenih Američkih Država i Crne Gore. Delegaciju Crne Gore predvodila je ministarka odbrane prof. dr Milica Pejanović- Đurišić, a delegaciju SAD zamjenica pomoćnika sekretara odbrane dr Evelin Farkaš.

Predstavnici Ministarstva odbrane Crne Gore prezentirali su rezultate u implementaciji Strategijskog pregleda odbrane (SPO), sa posebnim osvrtom na reorganizaciju i modernizaciju Vojske Crne Gore i upravljanje ljudskim resursima, kao i regionalnu saradnju u oblasti odbrane. Takođe se razgovaralo o modelima dalje američke podrške u procesu reformi sistema odbrane.

Ministarka Pejanović- Đurišić je istakla da je implementacija SPO u dijelu reorganizacije Vojske u završnoj fazi, a da će u narednom periodu u fokusu Ministarstva biti modernizacija i opremanje u oblastima nadzora vazdušnog prostora, unapređenja sigurnosti na moru, kao i sposobnosti i mobilnosti kopnenih snaga.

Zamjenica pomoćnika sekretara odbrane dr Evelin Farkaš izrazila je spremnost da SAD aktivno podrže reformu i modernizaciju sistema odbrane, koristeći različite programe saradnje.

Ministarka Pejanović- Đurišić se sastala i sa zamjenikom sekretara za odbranu SAD Robertom Vorkom. Ministarka je upoznala zamjenika Vorka sa rezultatima u procesu reformi sistema odbrane i istakla da je američko liderstvo i podrška Crnoj Gori u procesu NATO integracija od ključne važnosti za dobijanje pozivnice za članstvo do kraja godine. Vork je ocijenio da je Crna Gora pouzdan partner i da je ostvarila značajne rezultate u procesu reforme sistema odbrane, te da se u narednom periodu može očekivati puna podrška SAD na putu evroatlantskih integracija.

Ministar Pejanović- Đurišić i ambasador Darmanović prisustvovali su i ceremoniji uručenja nagrade Atlantskog Savjeta SAD predsjedniku Avganistana Ašrafu Ganiju. Tom prilikom, Pejanović - Đurišić je razgovarala sa predsjedavajućim Vojnog komiteta NATO generalom Knudsom Bartelsom, kao i sa komandantom NATO Savezničke komande za transformaciju generalom Žanom Polom Palomeroom. Sagovornici su naglasili da je Vojska CG dostigla visok stepen interoperabilnosti sa NATO partnerima, što na najbolji način potvrđuje kvalitet sprovedenih reformi i spremnost Crne Gore da postane članica Alijanse.

Ministarstvo odbrane / Biro za odnose s javnošću

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?