Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Билатералне консултације у области одбране између САД и Црне Горе: Висок степен интероперабилности Војске ЦГ са НАТО партнерима

У Пентагону су одржане шесте билатералне консултације у области одбране између Сједињених Америчких Држава и Црне Горе. Делегацију Црне Горе предводила је министарка одбране проф. др Милица Пејановић- Ђуришић, а делегацију САД замјеница помоћника секретара одбране др Евелин Фаркаш.

Представници Министарства одбране Црне Горе презентирали су резултате у имплементацији Стратегијског прегледа одбране (СПО), са посебним освртом на реорганизацију и модернизацију Војске Црне Горе и управљање људским ресурсима, као и регионалну сарадњу у области одбране. Такође се разговарало о моделима даље америчке подршке у процесу реформи система одбране.

Министарка Пејановић- Ђуришић је истакла да је имплементација СПО у дијелу реорганизације Војске у завршној фази, а да ће у наредном периоду у фокусу Министарства бити модернизација и опремање у областима надзора ваздушног простора, унапређења сигурности на мору, као и способности и мобилности копнених снага.

Замјеница помоћника секретара одбране др Евелин Фаркаш изразила је спремност да САД активно подрже реформу и модернизацију система одбране, користећи различите програме сарадње.

Министарка Пејановић- Ђуришић се састала и са замјеником секретара за одбрану САД Робертом Ворком. Министарка је упознала замјеника Ворка са резултатима у процесу реформи система одбране и истакла да је америчко лидерство и подршка Црној Гори у процесу НАТО интеграција од кључне важности за добијање позивнице за чланство до краја године. Ворк је оцијенио да је Црна Гора поуздан партнер и да је остварила значајне резултате у процесу реформе система одбране, те да се у наредном периоду може очекивати пуна подршка САД на путу евроатлантских интеграција.

Министар Пејановић- Ђуришић и амбасадор Дармановић присуствовали су и церемонији уручења награде Атлантског Савјета САД предсједнику Авганистана Ашрафу Ганију. Том приликом, Пејановић - Ђуришић је разговарала са предсједавајућим Војног комитета НАТО генералом Кнудсом Бартелсом, као и са командантом НАТО Савезничке команде за трансформацију генералом Жаном Полом Паломероом. Саговорници су нагласили да је Војска ЦГ достигла висок степен интероперабилности са НАТО партнерима, што на најбољи начин потврђује квалитет спроведених реформи и спремност Црне Горе да постане чланица Алијансе.

Министарство одбране / Биро за односе с јавношћу

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?