Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Susret ministarke Pejanović-Đurišić sa delegacijom Višegradske četvorke: Politika otvorenih vrata ključna za stabilnost Zapadnog Balkana

Objavljeno: 06.05.2015. 22:00 Autor: Ministarstvo odbrane / Biro za odnose s javnošću

Video: Susret ministarke odbrane Milice Pejanović-Đurišić sa delegacijom Višegradske četvorke - kadrovi

BiroMinistarka odbrane Milica Pejanović - Đurišić susrela se danas sa delegacijom Višegradske četvorke koja boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, a u kojoj se nalaze politički direktori ministarstava vanjskih poslova Mađarske, Češke, Slovačke i Poljske.

Pejanović Đurišić je izrazila zadovoljstvo posjetom predstavnika Višegradske četvorke Crnoj Gori, ocjenjujući je odličnom platformom za razgovore o aktuelnim spoljno-političkim pitanjima i perspektivi evroatlantskih integracija zemalja Zapadnog Balkana. Ona je upoznala sagovornike sa ostvarenim rezultatima u procesu reformi sistema odbrane, kao i sa tokom intenziviranog i fokusiranog dijaloga sa NATO i planiranim aktivnostima koje je Ministarstvo odbrane odlučno da sprovede, kako bi se proces što uspješnije realizovao. Naglasila je čvrstu opredijeljenost Crne Gore da nastavi sa implementacijom reformi u prioritetnim oblastima - vladavini prava, borbi protiv korupcije, reformi vojnog i bezbjednosnog sektora i jačanju javne podrške. Posebno je istakla doprinos Crne Gore međunarodnom miru, kroz učešće pripadnika Vojske Crne Gore u međunarodnim mirovnim misijama, čime potvrđujemo da je VCG dostigla potreban nivo interoperabilnosti.

Sagovornici su pozitivno ocijenili ostvareni napredak Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore u sprovođenju reformi sistema odbrane i dostizanju NATO standarda. Posebno su pozdravili proaktivnu ulogu Crne Gore na Zapadnom Balkanu, ističući da bi članstvo Crne Gore u Alijansi doprinijelo sveukupnoj stabilizaciji prilika u regionu. Oni su izrazili spremnost da, u posljednjoj fazi integracije u NATO, Crnoj Gori pruže neophodnu podršku u cilju dobijanja poziva za članstvo do kraja 2015. godine, naročito na planu povećanja podrške javnosti. Kazali su da je pitanje stabilnosti ključni izazov Zapadnog Balkana, zbog čega Višegradska četvorka ističe značaj implemetacije politike otvorenih vrata u NATO i EU.

Sastanku sa predstavnicima Višegradske četvorke prisustvovali su i ambasadori zemalja članica.

Ministarstvo odbrane / Biro za odnose s javnošću

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?