Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Сусрет министарке Пејановић-Ђуришић са делегацијом Вишеградске четворке: Политика отворених врата кључна за стабилност Западног Балкана

Видео: Сусрет министарке одбране Милице Пејановић-Ђуришић са делегацијом Вишеградске четворке - кадрови

BiroМинистарка одбране Милица Пејановић - Ђуришић сусрела се данас са делегацијом Вишеградске четворке која борави у званичној посјети Црној Гори, а у којој се налазе политички директори министарстава вањских послова Мађарске, Чешке, Словачке и Пољске.

Пејановић Ђуришић је изразила задовољство посјетом представника Вишеградске четворке Црној Гори, оцјењујући је одличном платформом за разговоре о актуелним спољно-политичким питањима и перспективи евроатлантских интеграција земаља Западног Балкана. Она је упознала саговорнике са оствареним резултатима у процесу реформи система одбране, као и са током интензивираног и фокусираног дијалога са НАТО и планираним активностима које је Министарство одбране одлучно да спроведе, како би се процес што успјешније реализовао. Нагласила је чврсту опредијељеност Црне Горе да настави са имплементацијом реформи у приоритетним областима - владавини права, борби против корупције, реформи војног и безбједносног сектора и јачању јавне подршке. Посебно је истакла допринос Црне Горе међународном миру, кроз учешће припадника Војске Црне Горе у међународним мировним мисијама, чиме потврђујемо да је ВЦГ достигла потребан ниво интероперабилности.

Саговорници су позитивно оцијенили остварени напредак Министарства одбране и Војске Црне Горе у спровођењу реформи система одбране и достизању НАТО стандарда. Посебно су поздравили проактивну улогу Црне Горе на Западном Балкану, истичући да би чланство Црне Горе у Алијанси допринијело свеукупној стабилизацији прилика у региону. Они су изразили спремност да, у посљедњој фази интеграције у НАТО, Црној Гори пруже неопходну подршку у циљу добијања позива за чланство до краја 2015. године, нарочито на плану повећања подршке јавности. Казали су да је питање стабилности кључни изазов Западног Балкана, због чега Вишеградска четворка истиче значај имплеметације политике отворених врата у НАТО и ЕУ.

Састанку са представницима Вишеградске четворке присуствовали су и амбасадори земаља чланица.

Министарство одбране / Биро за односе с јавношћу

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?