Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministarka Pejanović- Đurišić učestovala na panelu „Preoblikovanje bezbjednosnog sistema u cilju suočavanja sa aktuelnim terorističkim prijetnjama“

Objavljeno: 06.06.2015. 22:43 Autor: Ministarstvo odbrane / Biro za odnose s javnošću

Drugog dana Foruma 2BS koji se održava u Budvi, ministarka Pejanović - Đurišić uzela je učešća na panelu „Preoblikovanje bezbjednosnog sistema u cilju suočavanja sa aktuelnim terorističkim prijetnjama“.

Ministarka Pejanović-Đurišić čestitala je organizatorima 2BS Foruma na izboru interesantnih tema, koje zaokupljaju pažnju ne samo na nivou regiona, već i globalno. Ukazujući da je terorizam kao fenomen poznat od ranije u bezbjednosnim okvirima, istakla je tradiciju Crne Gore u rješavanju pitanja koja se odnose na multikulturalizam. Ona je navela da su suštinske vrijednosti Crne Gore njegovanje tolerancije i sposobnost da se uspostavi dijalog u svakoj mogućoj kritičnoj situaciji – dokaz tome su i 90-e godine prošlog vijeka, kada je Crna Gora uspjela da sačuva mir i stabilnost. „Upravo to su iskustva i naučeno znanje koje možemo prenijeti u jedan globalni okvir sa ciljem da se izborimo sa svim bezbjednosnim prijetnjama sa kojima se zajedno suočavamo“ - kazala je Pejanović Đurišić, naglasivši da su aktuelne bezbjednosne prijetnje veoma složene i imaju za cilj da poruše ono što je suština demokratije i svakog demokratskog društva, što čini našu odgovornost većom u iznalaženju prave strategije za sprječavanje i borbu protiv njihovih efekata.

Ministarka je kazala da zabrinjava činjenica da veliki broj mladih ljudi učestvuje u sprovođenju agresije i nasilja, što dodatno ukazuje na specifičnost tog problema, i zbog čega vojne operacije nijesu dovoljne da bi imale pozitivan efekat. Pejanović Đurišić je ocijenila da je zato potrebno kreirati novi sveobuhvatni – holistički pristup koji će tražiti rješenja u uzrocima problema, sa prevashodnim ciljem njihove prevencije. U tom smislu, ukazala je na značaj kohezije u djelovanju državnih institucija, medija, akademskih i vjerskih zajednica i civilnog sektora na svim nivoima i u svim segmentima društva. Na kraju panela, ona je izrazila uvjerenje da je u borbi protiv terorizma potrebno tražiti nova bezbjednosna rješenja, ističući da je upravo NATO najbolja platforma za promišljanje i uvođenje inovacija u sektor bezbjednosti.

Pored ministarke odbrane, učešće na panelu uzeli su i šef NATO sektora za borbu protiv terorizma Juliette Bird, ministar odbrane Makedonije Zoran Jolevski i specijalni izaslanik predsjednika SAD za Globalnu koaliciju za borbu protiv Islamske države - general Džon Alen.
    
modU okviru Foruma, ministarka Pejanović Đurišić sastala se sa specijalnim izaslanikom predsjednika SAD za Globalnu koaliciju za borbu protiv Islamske države, generalom Džonom Alenom (John Allen), sa kojim je razgovarala o dinamici aktivnosti u borbi protiv Islamske države i doprinosu Crne Gore Globalnoj kolaiciji. Ministarka je naglasila da je Crna Gora u potpunosti posvećena borbi protiv terorizma i svakog vida ekstremizma, ukazujući na kosponzorstvo UN Rezolucije o stranim borcima. General Allen je pozdravio rezultate koje je Crna Gora postigla u toj oblasti i naglasio značaj doprinosa svih članova Globalne koalicije. Imajući u vidu prijetnju koju terorizam u svakom njegovom obliku predstavlja po vrijednosti demokratskog društva, general Alen je izrazio zadovoljstvo razmjenom mišljenja na panelu, na kojem je učestvovao sa ministarkom Pejanović – Đurišić, i saglasio se da u odogovoru demokratske zajednice na ovo pitanje treba djelovati sveobuhvatno i inovativno.




 

  








    
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?