Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарка Пејановић- Ђуришић учестовала на панелу „Преобликовање безбједносног система у циљу суочавања са актуелним терористичким пријетњама“

Другог дана Форума 2БС који се одржава у Будви, министарка Пејановић - Ђуришић узела је учешћа на панелу „Преобликовање безбједносног система у циљу суочавања са актуелним терористичким пријетњама“.

Министарка Пејановић-Ђуришић честитала је организаторима 2БС Форума на избору интересантних тема, које заокупљају пажњу не само на нивоу региона, већ и глобално. Указујући да је тероризам као феномен познат од раније у безбједносним оквирима, истакла је традицију Црне Горе у рјешавању питања која се односе на мултикултурализам. Она је навела да су суштинске вриједности Црне Горе његовање толеранције и способност да се успостави дијалог у свакој могућој критичној ситуацији – доказ томе су и 90-е године прошлог вијека, када је Црна Гора успјела да сачува мир и стабилност. „Управо то су искуства и научено знање које можемо пренијети у један глобални оквир са циљем да се изборимо са свим безбједносним пријетњама са којима се заједно суочавамо“ - казала је Пејановић Ђуришић, нагласивши да су актуелне безбједносне пријетње веома сложене и имају за циљ да поруше оно што је суштина демократије и сваког демократског друштва, што чини нашу одговорност већом у изналажењу праве стратегије за спрјечавање и борбу против њихових ефеката.

Министарка је казала да забрињава чињеница да велики број младих људи учествује у спровођењу агресије и насиља, што додатно указује на специфичност тог проблема, и због чега војне операције нијесу довољне да би имале позитиван ефекат. Пејановић Ђуришић је оцијенила да је зато потребно креирати нови свеобухватни – холистички приступ који ће тражити рјешења у узроцима проблема, са превасходним циљем њихове превенције. У том смислу, указала је на значај кохезије у дјеловању државних институција, медија, академских и вјерских заједница и цивилног сектора на свим нивоима и у свим сегментима друштва. На крају панела, она је изразила увјерење да је у борби против тероризма потребно тражити нова безбједносна рјешења, истичући да је управо НАТО најбоља платформа за промишљање и увођење иновација у сектор безбједности.

Поред министарке одбране, учешће на панелу узели су и шеф НАТО сектора за борбу против тероризма Јулиетте Бирд, министар одбране Македоније Зоран Јолевски и специјални изасланик предсједника САД за Глобалну коалицију за борбу против Исламске државе - генерал Џон Ален.
    
modУ оквиру Форума, министарка Пејановић Ђуришић састала се са специјалним изаслаником предсједника САД за Глобалну коалицију за борбу против Исламске државе, генералом Џоном Аленом (Јохн Аллен), са којим је разговарала о динамици активности у борби против Исламске државе и доприносу Црне Горе Глобалној колаицији. Министарка је нагласила да је Црна Гора у потпуности посвећена борби против тероризма и сваког вида екстремизма, указујући на коспонзорство УН Резолуције о страним борцима. Генерал Аллен је поздравио резултате које је Црна Гора постигла у тој области и нагласио значај доприноса свих чланова Глобалне коалиције. Имајући у виду пријетњу коју тероризам у сваком његовом облику представља по вриједности демократског друштва, генерал Ален је изразио задовољство размјеном мишљења на панелу, на којем је учествовао са министарком Пејановић – Ђуришић, и сагласио се да у одоговору демократске заједнице на ово питање треба дјеловати свеобухватно и иновативно.




 

  








    
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?