Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Stoltenberg u razgovoru sa Lukšićem i Pejanović-Đurišić: NATO snažno podržava reforme koje sprovodi Crna Gora na putu za članstvo u Alijansi

Objavljeno: 11.06.2015. 03:31 Autor: Ministarstvo odbrane / Biro za odnose s javnošću

BiroPotpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić i ministarka odbrane Milica Pejanović-Đurišić sastali su se danas sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

„NATO snažno podržava reforme koje sprovodi Crna Gora na putu za članstvo u Alijansi, i veoma je važno zadržati takav pozitivan trend do kraja godine“ – istakao je Stoltenberg.

Potpredsjednik Lukšić je kazao da je Crna Gora spremna za poziv za članstvo, koji će predstavljati ogroman podsticaj daljem razvoju crnogorskog društva i sprovođenju reformi u integracionim procesima. Ponovio je jasno strateško opredjeljenje u pogledu spoljnopilitičkih prioriteta, čijim ostvarenjem će biti stvoreni uslovi za razvoj cijelog regiona i unapređenje stabilnosti i sigurnosti Zapadnog Balkana i Mediterana.

„Crna Gora će, težeći vrijednostima savremenih demokratija, nastaviti sa punom posvećenošću da gradi svoju izvjesnu evroatlansku perspektivu započetu obnovom nezavisnosti“ – rekao je Lukšić, izrazivši uvjerenje da će ostvareni napredak rezultirati pozitivnom odlukom članica Alijanse do kraja godine.

Ministarka Pejanović-Đurišić informisala je Soltenberga o rezultatima ostvarenim u procesu reforme sistema odbrane. Istakla je da su Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore spremni da uđu u sistem Alijanse, što je već u nekoliko navrata konstatovano od strane pratnera.

„Vjerujem da će poziv za članstvo uslijediti do kraja 2015. godine, što će imati poseban značaj ne samo za Crnu Goru, već i za jačanje stabilnosti regiona Zapadnog Balkana“ – rekla je ministarka, istakavši doprinos Crne Gore međunarodnom miru kroz učešće pripadnika Vojske Crne Gore u međunarodnim mirovnim misijama, čime naša država potvrđuje interoperabilnost i spremnost VCG.

Zajednički je konstatovano da će članstvo Crne Gore u NATO doprinijeti jačanju stabilnosti regiona, bezbjednosti Mediterana i Evrope u cjelini.

Ministarstvo odbrane / Biro za odnose s javnošću

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?