Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Столтенберг у разговору са Лукшићем и Пејановић-Ђуришић: НАТО снажно подржава реформе које спроводи Црна Гора на путу за чланство у Алијанси

BiroПотпредсједник Владе и министар вањских послова и европских интеграција Игор Лукшић и министарка одбране Милица Пејановић-Ђуришић састали су се данас са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом.

„НАТО снажно подржава реформе које спроводи Црна Гора на путу за чланство у Алијанси, и веома је важно задржати такав позитиван тренд до краја године“ – истакао је Столтенберг.

Потпредсједник Лукшић је казао да је Црна Гора спремна за позив за чланство, који ће представљати огроман подстицај даљем развоју црногорског друштва и спровођењу реформи у интеграционим процесима. Поновио је јасно стратешко опредјељење у погледу спољнопилитичких приоритета, чијим остварењем ће бити створени услови за развој цијелог региона и унапређење стабилности и сигурности Западног Балкана и Медитерана.

„Црна Гора ће, тежећи вриједностима савремених демократија, наставити са пуном посвећеношћу да гради своју извјесну евроатланску перспективу започету обновом независности“ – рекао је Лукшић, изразивши увјерење да ће остварени напредак резултирати позитивном одлуком чланица Алијансе до краја године.

Министарка Пејановић-Ђуришић информисала је Солтенберга о резултатима оствареним у процесу реформе система одбране. Истакла је да су Министарство одбране и Војска Црне Горе спремни да уђу у систем Алијансе, што је већ у неколико наврата констатовано од стране пратнера.

„Вјерујем да ће позив за чланство услиједити до краја 2015. године, што ће имати посебан значај не само за Црну Гору, већ и за јачање стабилности региона Западног Балкана“ – рекла је министарка, истакавши допринос Црне Горе међународном миру кроз учешће припадника Војске Црне Горе у међународним мировним мисијама, чиме наша држава потврђује интероперабилност и спремност ВЦГ.

Заједнички је констатовано да ће чланство Црне Горе у НАТО допринијети јачању стабилности региона, безбједности Медитерана и Европе у цјелини.

Министарство одбране / Биро за односе с јавношћу

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?