Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministarka Pejanović-Đurišić učestvovala na sastanku Glavne grupe Minhenske bezbjednosne konferencije u Beču

Objavljeno: 18.06.2015. 00:26 Autor: Ministarstvo odbrane / Biro za odnose s javnošću

Ministarka odbrane Milica Pejanović - Đurišić učestvovala je na sastanku Glavne grupe Minihenske konferencije, koji je juče i danas održan u Beču.

U fokusu razgovora bila je situacija u Ukrajini i aktuelni odnosi Rusije, SAD i Evrope, te pitanja diversifikacije energetskih izvora i unapređivanje bezbjednosne arhitekture u Evropi i na globalnom nivou. S obzirom na kontinuitet krize u Ukrajini, učesnici sastanka su naglasili značaj jačanja bezbjednosne saradnje i zajedničkog djelovanja svih strana, u cilju sprječavanja eskalacije i smirivanja aktuelne bezbjednosne krize na tlu Evrope.

Takođe, razgovarano je o modalitetima finansijske, ekonomske i političke podrške Vladi u Kijevu, uz naglasak na potrebu uspostavljanja kvalitetnog dijaloga kojim bi se stvorili uslovi za održivu implementaciju Sporazuma iz Minska. U kontekstu razgovora o evropskoj bezbjednosti, bilo je riječi i o jačanju kapaciteta i mehanizama Organizacije za evropsku bezbjednosnu saradnju na i njene posmatračke misije u Ukrajini, odnosno uloge koju OEBS ima kada je riječ o bezbjednosti Evrope uopšte. Posebna pažnja posvećena je ponovnoj izgradnji povjerenja i većoj transparentnosti u postizanju neophodnog konsenzusa u Evropi na pitanjima međunarodne bezbjednosti i saradnje.

U okviru partnerstva Minhenske bezbjednosne konferencije i Organizacije za evropsku bezbjednosnu saradnju (OEBS), održan je i radni sastanak sa predstavnicima OEBS-ovog Panela eminentih ličnosti, koji su predstavili Izvještaj sa preporukama za konsolidaciju evropske bezbjednosti i izgradnju međusobnog povjerenja.

U toku sastanka Glavne grupe MSC-a, ministarka Pejanović-Đurišić se susrela sa pomoćnikom generalnog sekretara NATO-a za političke poslove i bezbjednosnu politiku Trasivoulosom Terijem Stomatopulosom (Thrasyvoulos Terry Stomatopoulos), kojeg je informisala o do sada sprovedenim reformama Crne Gore u sektoru odbrane i bezbjednosti, naglasivši pozitivnu ulogu koju naša država ima u regionu i šire. Gospodin Stomatopoulos se osvrnuo na značaj nedavne posjete generalnog sekretara NATO-a Crnoj Gori, istakavši vidljiv napredak u dosadašnjem sproveđenju reformi i spremnost za dodatnu podršku u narednom periodu.

BiroMinistarka Pejanović-Đurišić razgovorala je i sa šefom Federalne Direkcije za vanjske poslove Švajcarske Didierom Erikom Burkhalterom (Didier Eric Burkhalter), sa kojim je razmijenila mišljenja o saradnji sa tom institucijom tokom predsjedavanja Crne Gore Forumom za bezbjednosnu saradnji OEBS-a. Istakavši pozitivne rezulate u toj saradnji, ona je izrazila očekivanje o njenom jačanju i na bilateralnom nivou. Burkhalter se saglasio da su najbolji okvir za saradnju multilateralne inicijative, uz mogućnost bilateralane saradnje u dijelu jačanja kapciteta, edukacije kadrova i ekspertske podrške.

Na marginama sastanka Glavne grupe Minhenske bezbjednosne konferencije, ministar Pejanović-Đurišić je o ispunjavanju strateškog spoljno-političkog cilja Crne Gore - članstvo u NATO, razgovarala i sa predsjedavajućim Odbora za vanjske poslove njemačkog Bundestaga dr Norberomt Rottgenom, specijalnim savjetnikom predsjednika Obame Selestom Valenderom (Selest Wallender) i sa ministarkom odbrane Gruzije Tinom Kindašeli (Tina Khidasheli).

Ministarstvo odbrane / Biro za odnose s javnošću

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?