Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарка Пејановић-Ђуришић учествовала на састанку Главне групе Минхенске безбједносне конференције у Бечу

Министарка одбране Милица Пејановић - Ђуришић учествовала је на састанку Главне групе Минихенске конференције, који је јуче и данас одржан у Бечу.

У фокусу разговора била је ситуација у Украјини и актуелни односи Русије, САД и Европе, те питања диверсификације енергетских извора и унапређивање безбједносне архитектуре у Европи и на глобалном нивоу. С обзиром на континуитет кризе у Украјини, учесници састанка су нагласили значај јачања безбједносне сарадње и заједничког дјеловања свих страна, у циљу спрјечавања ескалације и смиривања актуелне безбједносне кризе на тлу Европе.

Такође, разговарано је о модалитетима финансијске, економске и политичке подршке Влади у Кијеву, уз нагласак на потребу успостављања квалитетног дијалога којим би се створили услови за одрживу имплементацију Споразума из Минска. У контексту разговора о европској безбједности, било је ријечи и о јачању капацитета и механизама Организације за европску безбједносну сарадњу на и њене посматрачке мисије у Украјини, односно улоге коју ОЕБС има када је ријеч о безбједности Европе уопште. Посебна пажња посвећена је поновној изградњи повјерења и већој транспарентности у постизању неопходног консензуса у Европи на питањима међународне безбједности и сарадње.

У оквиру партнерства Минхенске безбједносне конференције и Организације за европску безбједносну сарадњу (ОЕБС), одржан је и радни састанак са представницима ОЕБС-овог Панела еминентих личности, који су представили Извјештај са препорукама за консолидацију европске безбједности и изградњу међусобног повјерења.

У току састанка Главне групе МСЦ-а, министарка Пејановић-Ђуришић се сусрела са помоћником генералног секретара НАТО-а за политичке послове и безбједносну политику Трасивоулосом Теријем Стоматопулосом (Тхрасyвоулос Террy Стоматопоулос), којег је информисала о до сада спроведеним реформама Црне Горе у сектору одбране и безбједности, нагласивши позитивну улогу коју наша држава има у региону и шире. Господин Стоматопоулос се осврнуо на значај недавне посјете генералног секретара НАТО-а Црној Гори, истакавши видљив напредак у досадашњем спровеђењу реформи и спремност за додатну подршку у наредном периоду.

BiroМинистарка Пејановић-Ђуришић разговорала је и са шефом Федералне Дирекције за вањске послове Швајцарске Дидиером Ериком Буркхалтером (Дидиер Ериц Буркхалтер), са којим је размијенила мишљења о сарадњи са том институцијом током предсједавања Црне Горе Форумом за безбједносну сарадњи ОЕБС-а. Истакавши позитивне резулате у тој сарадњи, она је изразила очекивање о њеном јачању и на билатералном нивоу. Буркхалтер се сагласио да су најбољи оквир за сарадњу мултилатералне иницијативе, уз могућност билатералане сарадње у дијелу јачања капцитета, едукације кадрова и експертске подршке.

На маргинама састанка Главне групе Минхенске безбједносне конференције, министар Пејановић-Ђуришић је о испуњавању стратешког спољно-политичког циља Црне Горе - чланство у НАТО, разговарала и са предсједавајућим Одбора за вањске послове њемачког Бундестага др Норберомт Роттгеном, специјалним савјетником предсједника Обаме Селестом Валендером (Селест Wаллендер) и са министарком одбране Грузије Тином Киндашели (Тина Кхидасхели).

Министарство одбране / Биро за односе с јавношћу

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?