Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministarka Pejanović-Đurišić učestvovala na sastanku Sjevernoatlantskog savjeta, na nivou ministara odbrane zemalja kontributora u NATO misiji u Avganistanu

Objavljeno: 25.06.2015. 23:55 Autor: Ministarstvo odbrane / Biro za odnose s javnošću

Ministarka odbrane prof. dr Milica Pejanović-Đurišić učestvovala je na sastanku Sjevernoatlantskog savjeta, na nivou ministara odbrane zemalja kontributora u NATO vođenoj misiji ,,Odlučna podrška” (Resolute Support) u Avganistanu.

Na sastanku je razmatrana bezbjednosna situacija u Avganistanu, sa posebnim osvrtom na analizu uslova za nastavak misije. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izrazio je spremnost NATO-a za nastavak podrške odbrambenim snagama Avganistana (ANDSF) kroz RS misiju, nakon koje će se stvoriti uslovi za uspostavljanje civilne misije koja će pomoći izgradnji i unapređenju kapaciteta avganistanskog društva. Pozdravio je i napredak koji su ostvarile avganistanske odbrambene snage, koje su u potpunosti preuzele odgovornost za bezbjednost zemlje.

Ministri odbrane država članica i operativnih partnera izrazili su spremnost i posvećenost realizaciji svih postavljenih ciljeva misije i istakli važnost dalje podrške u izgradnji ukupnih sposobnosti ANDSF.

U svom izlaganju, ministarka Pejanović Đurišić podsjetila je da se od februara ove godine II crnogorski kontigent nalazi u RS misiji, naglasivši značaj učešća u međunarodnim misijama sa aspekta jačanja interoperabilnosti VCG, i ponovila spremnost za nastavak našeg učešća u RS misiji. U tom kontekstu je naglasila da će Crna Gora pratiti planove koje će u narednom periodu izraditi NATO i da ćemo na osnovu njih razmotriti modalitete našeg daljeg angažovanja u Avganistanu.

Pejanović-Đurišić učestvovala i na sastanku ministara odbrane zemalja kontributora u RS misiji na sjeveru Avganistana (u komandi TAAC North), koji je održan na inicijativu Ministarstva odbrane SR Njemačke, kao vodeće države u toj Regionalnoj komandi. Kao posebno značajno, ministarka je istakla zajedničko učešće zemalja članica Američko jadranske povelje (A-5) u RS misiji, koje su, kao kvalitetan doprinos NATO naporima u uspostavljanju stabilnosti u Avganistanu, prepoznali i saveznici. Na sastanku TAAC N razgovarano je o bezbjednosnoj situaciji u Avganistanu i budućnosti RS misije.

Tokom boravka u Briselu, ministarka Pejanović-Đurišić imala je bilateralne sastanke sa v.d. pomoćnika sekretara za odbranu SAD Ellisom Slotkin, ministrom nacionalne odbrane Litvanije Juozas Olekasom i ministrom odbrane Gruzije Tinatin Khidasheli.

Ministarstvo odbrane / Biro za odnose s javnošću

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?