Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарка Пејановић-Ђуришић учествовала на састанку Сјеверноатлантског савјета, на нивоу министара одбране земаља контрибутора у НАТО мисији у Авганистану

Министарка одбране проф. др Милица Пејановић-Ђуришић учествовала је на састанку Сјеверноатлантског савјета, на нивоу министара одбране земаља контрибутора у НАТО вођеној мисији ,,Одлучна подршка” (Ресолуте Суппорт) у Авганистану.

На састанку је разматрана безбједносна ситуација у Авганистану, са посебним освртом на анализу услова за наставак мисије. Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изразио је спремност НАТО-а за наставак подршке одбрамбеним снагама Авганистана (АНДСФ) кроз РС мисију, након које ће се створити услови за успостављање цивилне мисије која ће помоћи изградњи и унапређењу капацитета авганистанског друштва. Поздравио је и напредак који су оствариле авганистанске одбрамбене снаге, које су у потпуности преузеле одговорност за безбједност земље.

Министри одбране држава чланица и оперативних партнера изразили су спремност и посвећеност реализацији свих постављених циљева мисије и истакли важност даље подршке у изградњи укупних способности АНДСФ.

У свом излагању, министарка Пејановић Ђуришић подсјетила је да се од фебруара ове године ИИ црногорски контигент налази у РС мисији, нагласивши значај учешћа у међународним мисијама са аспекта јачања интероперабилности ВЦГ, и поновила спремност за наставак нашег учешћа у РС мисији. У том контексту је нагласила да ће Црна Гора пратити планове које ће у наредном периоду израдити НАТО и да ћемо на основу њих размотрити модалитете нашег даљег ангажовања у Авганистану.

Пејановић-Ђуришић учествовала и на састанку министара одбране земаља контрибутора у РС мисији на сјеверу Авганистана (у команди ТААЦ Нортх), који је одржан на иницијативу Министарства одбране СР Њемачке, као водеће државе у тој Регионалној команди. Као посебно значајно, министарка је истакла заједничко учешће земаља чланица Америчко јадранске повеље (А-5) у РС мисији, које су, као квалитетан допринос НАТО напорима у успостављању стабилности у Авганистану, препознали и савезници. На састанку ТААЦ Н разговарано је о безбједносној ситуацији у Авганистану и будућности РС мисије.

Током боравка у Бриселу, министарка Пејановић-Ђуришић имала је билатералне састанке са в.д. помоћника секретара за одбрану САД Еллисом Слоткин, министром националне одбране Литваније Јуозас Олекасом и министром одбране Грузије Тинатин Кхидасхели.

Министарство одбране / Биро за односе с јавношћу

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?