Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Susret ministara poljoprivrede Crne Gore i Slovenije: Jačanje saradnje u oblastima poljoprivrede, ruralnog razvoja, šumarstva i drvoprerade

Objavljeno: 09.12.2015. 23:20 Autor: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja

MPRRCrna Gora i Slovenija intenziviraće saradnju u oblastima poljoprivrede, razvoja ruralnih područja, šumarstva i drvoprerade, saopštili su danas u Podgorici ministri poljoprivrede dvije zemlje prof. dr Petar Ivanović i Dejan Židan.

Privredna delegacija Slovenije na čelu sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i prehrane Dejanom Židanom boravi danas u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, na poziv ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja prof. dr Petra Ivanovića. Nakon bilateralnog sastanka, dva ministra govorila su na poslovnom forumu u Privrednoj komori CG, koji je okupio privrednike iz oblasti poljoprivrede i proizvodnje hrane iz Slovenije i Crne Gore. O crnogorskoj strategiji za razvoj poljoprivrede i ruralnih područja i iskustvu Slovenije u procesu pristupanja EU, dva ministra su govorila na skupu organizovanom u Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti.

Kako su saopštili Ivanović i Židan na konferenciji za novinare u Vili Gorica, dosadašnja saradnja u oblasti poljoprivrede, realizovana uglavnom na planu razmjene iskustava i ekspertskom nivou, biće unapređena kroz formiranje međudržavne komisije koja će podržavati inicijative iz biznisa i projekte koji iz njih proisteknu.

Ministar Ivanović je rekao da postoji veliki prostor za produbljivanje saradnje u oblasti poljoprivrede, ruralnog razvoja, šumarstva i drvoprerade, te da je cilj da se “poguraju” poljoprivrednici i predstavnici agrobiznisa obje zemlje da sarađuju na projektima od zajedničkog interesa. On je kazao da Crna Gora ima dobru saradnju sa Slovenijom u ovoj oblasti i da je do sada razvijeno niz programa usmjerenih na razvoj pojedinih sektora i podršku Crnoj Gori u izradi važnih dokumenata. Zvanična posjeta slovenačke privredne delegacije je, kako je naveo, prilika da se dogovore budući koraci saradnje. “Razgovarali smo i o iskustvima koje Slovenija ima u oblasti šumarstva a koja mogu biti značajna za promjene koje slijede u Crnoj Gori. Razgovarano je o mogućnostima jačanja saradnje u oblastima istraživanja, obrazovanja i povezivanja nauke i poljoprivrede, oblastima u kojima Crna Gora može koristiti slovenačko iskustvo”, kazao je Ivanović. Plan je, kako je rekao Ministar, da sljedeći susret sa kolegom iz Slovenije bude u januaru tokom Zelene nedjelje u Berlinu, do kada će neke od dogovorenih ideja biti pripremljene. U Berlinu se očekuje i potpisivanje memoranduma o saradnji.

Ministar Židan je rekao da je privredna delegacija iz Slovenije u Crnoj Gori sa ciljem da se prepoznaju mogućnosti za investicije i poboljšanje trgovinske razmjene dvije zemlje. On se zahvalio ministru Ivanoviću što je jedan od potpisnika inicijative koju će Slovenija uputila prema UN, a vezano za predlog da se 20. maj proglasi Svjetskim danom meda, s obzirom na zdravstvenu vrijednost tog proizvoda i ulogu pčela za opstanak prirode.

MPRRMPRR 

Na privrednom formu u PKCG ministri Ivanović i Židan podstakli su privrednike dvije zemlje da razmišljaju o zajedničkoj ponudi proizvoda koje bi plasirali na treća treća tržišta, jer bi doprinijelo ekonomskom rastu u obje države. “I Slovenija i Crna Gora su male da bi bile konkurentne na velikim tržištima. Razmišljamo kako da pravimo zajedničke pakete proizvoda koje bi prodavali na trećim tržištima na koja traže kvalitet”, pojasnio je Ivanović. On je privrednike dvije zemlje ohrabrio na aktivniju saradnju informacijom da će njihove poslovne inicijative biti podržane i kroz rad buduće međudržavne komisije.

Ministar je ocijenio da postoji rastuće interesovanje Slovenije za saradnju i investiranje u oblastima poljoprivrede u Crnoj Gori, te da je to još jedan pokazatelj pozitivnih trendova u crnogorskoj poljoprivredi. “Dogodilo se i to čudo da u PKCG imamo privredni skup posvećen poljoprivredi. Prije nekoliko godina kada smo u komori distkutovali u kom pravcu treba gurati poljoprivredu bilo je dosta skeptika. Drago mi je danas sve više govorimo o agrobiznisu, a sve manje o agrosocijali, da prepoznajemo šanse u oblasti poljoprivrede, ali čini mi se da smo tek dotakli vrh ledenog brijega. Da prilika za agrobiznis ima mnogo potvrđuje i dolazak slovečanke delegacije. To predstavlja šansu, a ne garanciju da će se projekti realizovati. Važno je da šansu prepoznamo, da iskreno i prijateljski, u duhu poslovnih ljudi, pristupamno identifikovanim prilikama”, poručio je Ivanović na skupu u PKCG.

Slovenački ministar za poljoprivredu, šumarstvo i prehranu potvrdio je da su u Sloveniji ocijenili da postoje mogućnosti za konkretniju saradnju na obostranu korist u oblastima poljoprivrede, agroindustrije, šumarstva i drvoprerade, kao i energetike i infrastrukture. On je izrazio zadovoljstvo što je u Crnoj Gori gost ministra Ivanovića, kojeg smatra dobrim saradnikom i prijateljem, ističući da je realizovano sve što su se tokom prethodnih susreta dogovorili. Ministar Židan je ocijenio bitnim dogovore za sinergičko djelovanje dvije na trećim tržištima i formiranje međudržavne komisije koja će biti sastavljena od relevantnih stručnjaka. On je ocijenio da obje zemlje trebaju privredni rast i da će Slovenija na političkom nivou uraditi sve što je potrebno da se intenzivira saradnja, posebno u dijelu biznisa.

MPRRMPRR 

U organizaciji Odbora za ekonomske nauke Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU), čiji je predsjednik profesor Veselin Vukotić, održan je okrugli sto na temu Strategije razvoja poljoprivrede i ruralnih područja 2015-2020. O strateškom pravcu razvoja poljoprivrede u Crnoj Gori, iskustvima Slovenije, Hrvatske i Srbije na skupu su govorili ministar Ivanović koji je i član Odbora, zatim ministar Dejan Židan, profesor novosadskog Instituta za prehrambene tehnologije Đorđe Okanović i bivši pregovarač Hrvatske za poglavlja poljoprivrede Ružica Gelo.

Obrazlažući Strategiju, ministar Ivanović je kazao da ona daje jasan pregled aktivnosti i mjera koje će Crna Gora sprovesti u naredne četiri godine, u cilju integrisanja poljoprivrednih proizvođača i administracije u Zajedničku poljoprivrednu politiku EU. “Staregija nije spisak lijepih želja, već realan plan koji želimo da ostvarimo sa brojem ljudi koje imamo i u skladu sa resursima i ograničenjima crnogorske poljoprivrede. Jedan od prioriteta je proizvodnja hrane visokog kvaliteta i povećanje broja organskih proizvođača”, kazao je Ministar.

Iskustvo zemalja koje su prošle put ka EU, Slovenije i Hrvatske, prema riječima njihovih predstavnika, potvrđuje da se to može postići na način kako je Crna Gora planirala - integrisanjem poljoprivrednih proizvođača kroz različite standarde kvaliteta, bezbjednosti hrane i šeme kvaliteta.

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?