Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Сусрет министара пољопривреде Црне Горе и Словеније: Јачање сарадње у областима пољопривреде, руралног развоја, шумарства и дрвопрераде

MPRRЦрна Гора и Словенија интензивираће сарадњу у областима пољопривреде, развоја руралних подручја, шумарства и дрвопрераде, саопштили су данас у Подгорици министри пољопривреде двије земље проф. др Петар Ивановић и Дејан Жидан.

Привредна делегација Словеније на челу са министром пољопривреде, шумарства и прехране Дејаном Жиданом борави данас у званичној посјети Црној Гори, на позив министра пољопривреде и руралног развоја проф. др Петра Ивановића. Након билатералног састанка, два министра говорила су на пословном форуму у Привредној комори ЦГ, који је окупио привреднике из области пољопривреде и производње хране из Словеније и Црне Горе. О црногорској стратегији за развој пољопривреде и руралних подручја и искуству Словеније у процесу приступања ЕУ, два министра су говорила на скупу организованом у Црногорској академији наука и умјетности.

Како су саопштили Ивановић и Жидан на конференцији за новинаре у Вили Горица, досадашња сарадња у области пољопривреде, реализована углавном на плану размјене искустава и експертском нивоу, биће унапређена кроз формирање међудржавне комисије која ће подржавати иницијативе из бизниса и пројекте који из њих проистекну.

Министар Ивановић је рекао да постоји велики простор за продубљивање сарадње у области пољопривреде, руралног развоја, шумарства и дрвопрераде, те да је циљ да се “погурају” пољопривредници и представници агробизниса обје земље да сарађују на пројектима од заједничког интереса. Он је казао да Црна Гора има добру сарадњу са Словенијом у овој области и да је до сада развијено низ програма усмјерених на развој појединих сектора и подршку Црној Гори у изради важних докумената. Званична посјета словеначке привредне делегације је, како је навео, прилика да се договоре будући кораци сарадње. “Разговарали смо и о искуствима које Словенија има у области шумарства а која могу бити значајна за промјене које слиједе у Црној Гори. Разговарано је о могућностима јачања сарадње у областима истраживања, образовања и повезивања науке и пољопривреде, областима у којима Црна Гора може користити словеначко искуство”, казао је Ивановић. План је, како је рекао Министар, да сљедећи сусрет са колегом из Словеније буде у јануару током Зелене недјеље у Берлину, до када ће неке од договорених идеја бити припремљене. У Берлину се очекује и потписивање меморандума о сарадњи.

Министар Жидан је рекао да је привредна делегација из Словеније у Црној Гори са циљем да се препознају могућности за инвестиције и побољшање трговинске размјене двије земље. Он се захвалио министру Ивановићу што је један од потписника иницијативе коју ће Словенија упутила према УН, а везано за предлог да се 20. мај прогласи Свјетским даном меда, с обзиром на здравствену вриједност тог производа и улогу пчела за опстанак природе.

MPRRMPRR 

На привредном форму у ПКЦГ министри Ивановић и Жидан подстакли су привреднике двије земље да размишљају о заједничкој понуди производа које би пласирали на трећа трећа тржишта, јер би допринијело економском расту у обје државе. “И Словенија и Црна Гора су мале да би биле конкурентне на великим тржиштима. Размишљамо како да правимо заједничке пакете производа које би продавали на трећим тржиштима на која траже квалитет”, појаснио је Ивановић. Он је привреднике двије земље охрабрио на активнију сарадњу информацијом да ће њихове пословне иницијативе бити подржане и кроз рад будуће међудржавне комисије.

Министар је оцијенио да постоји растуће интересовање Словеније за сарадњу и инвестирање у областима пољопривреде у Црној Гори, те да је то још један показатељ позитивних трендова у црногорској пољопривреди. “Догодило се и то чудо да у ПКЦГ имамо привредни скуп посвећен пољопривреди. Прије неколико година када смо у комори дисткутовали у ком правцу треба гурати пољопривреду било је доста скептика. Драго ми је данас све више говоримо о агробизнису, а све мање о агросоцијали, да препознајемо шансе у области пољопривреде, али чини ми се да смо тек дотакли врх леденог бријега. Да прилика за агробизнис има много потврђује и долазак словечанке делегације. То представља шансу, а не гаранцију да ће се пројекти реализовати. Важно је да шансу препознамо, да искрено и пријатељски, у духу пословних људи, приступамно идентификованим приликама”, поручио је Ивановић на скупу у ПКЦГ.

Словеначки министар за пољопривреду, шумарство и прехрану потврдио је да су у Словенији оцијенили да постоје могућности за конкретнију сарадњу на обострану корист у областима пољопривреде, агроиндустрије, шумарства и дрвопрераде, као и енергетике и инфраструктуре. Он је изразио задовољство што је у Црној Гори гост министра Ивановића, којег сматра добрим сарадником и пријатељем, истичући да је реализовано све што су се током претходних сусрета договорили. Министар Жидан је оцијенио битним договоре за синергичко дјеловање двије на трећим тржиштима и формирање међудржавне комисије која ће бити састављена од релевантних стручњака. Он је оцијенио да обје земље требају привредни раст и да ће Словенија на политичком нивоу урадити све што је потребно да се интензивира сарадња, посебно у дијелу бизниса.

MPRRMPRR 

У организацији Одбора за економске науке Црногорске академије наука и умјетности (ЦАНУ), чији је предсједник професор Веселин Вукотић, одржан је округли сто на тему Стратегије развоја пољопривреде и руралних подручја 2015-2020. О стратешком правцу развоја пољопривреде у Црној Гори, искуствима Словеније, Хрватске и Србије на скупу су говорили министар Ивановић који је и члан Одбора, затим министар Дејан Жидан, професор новосадског Института за прехрамбене технологије Ђорђе Окановић и бивши преговарач Хрватске за поглавља пољопривреде Ружица Гело.

Образлажући Стратегију, министар Ивановић је казао да она даје јасан преглед активности и мјера које ће Црна Гора спровести у наредне четири године, у циљу интегрисања пољопривредних произвођача и администрације у Заједничку пољопривредну политику ЕУ. “Старегија није списак лијепих жеља, већ реалан план који желимо да остваримо са бројем људи које имамо и у складу са ресурсима и ограничењима црногорске пољопривреде. Један од приоритета је производња хране високог квалитета и повећање броја органских произвођача”, казао је Министар.

Искуство земаља које су прошле пут ка ЕУ, Словеније и Хрватске, према ријечима њихових представника, потврђује да се то може постићи на начин како је Црна Гора планирала - интегрисањем пољопривредних произвођача кроз различите стандарде квалитета, безбједности хране и шеме квалитета.

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?