Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpisani prvi ugovori iz projekta ADMAS: Uslove javnog poziva ispunili Milkraft, Franca, Goranović i Vektra Jakić

Objavljeno: 21.12.2015. 20:21 Autor: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja prof. dr Petar Ivanović potpisao je danas prve ugovore u skladu sa javnim pozivom o kreditiranju razvojnih projekata u poljoprivredi iz sredstava koje je odobrio Abu Dabi razvojni fond. Ugovori su potpisani sa vlasnicima kompanija Milkraft Leche, Mesopromet-Franca, MI Goranović i Vektra Jakić. Potpisivanju je prisustvovala ambasadorka Ujedinjenih Arapskih Emirata u Crnoj Gori g-đa Hafsa Al Ulama.

Za ministra Ivanovića, danas se otvara novo poglavlje u crnogorskoj poljoprivredi. Nakon projekata MIDAS, IPARD-like 1 i 2, i IPARD pokreće se novi projekat – ADMAS (Abu Dabi to Montenegro Agricultural Support). On se zahvalio Abu Dabi razvojnom fondu na ukazanom povjerenju i posebno ambasadorki Ujedinjenih Arapskih Emirata, gospođi Ulami na svemu što je učinila da povoljna kreditna sredstva budu što prije na raspolaganju crnogorskoj poljoprivredi.

Osnovni cilj ADMAS projekta je podsticanje otvaranja novih radnih mjesta, proizvodnja i supstitucija uvoza hrane domaćim proizvodima. „Među prva četiri potpisnika su kompanije koje dolaze sa sjevera Crne Gore: dvije iz Bijelog Polja, jedna iz Pljevalja i jedna iz Nikšića. To je konkretan pokazatelj odnosa Vlade prema sjeveru. Dakle, pored 55 odsto podrške iz agrobužeta i 54 odsto podrške iz drugih projekata sjevernom dijelu Crne Gore, još jednom investiramo kroz projekat ADMAS pokazujemo odnos države prema poljoprivredi“ kazao je ministar Ivanović i dodao da se time “polako privode kraju komentari da nema ulaganja na sjeveru i ulazi novu fazu u kojoj treba očekivati rezultate”.

MPRRMPRR

 

Prema riječima ministra, potpisivanje ugovora sa prvim kompanijama koje su ispunile uslove iz javnog poziva rezultat je zajedničkog rada i zalaganja svih strana u projektu. „Ovo je dobar način kako zajedno treba da gledamo unaprijed i podstičemo razvoj poljoprivrede. Jer, ako mi to ne uradimo, neće niko umjesto nas“. On je predstavnicima četiri kompanije poželio sreću da investicije realizuju bez problema i što prije ostvare ono što su predložili u biznis planovima.

Ambasadorka UAE u Crnoj Gori Hafsa Al Ulama čestitala je ministru Ivanoviću i njegovom timu na velikom zalaganju da se ugovor sa Abu Dabi fondom za razvoj potpiše. „Kredit je potvrda snažnih odnosa i dobre saradnje između dvije zemlje. Zadovoljni smo jer očekujemo da će kreditna sredstva koja će koristiti kompanije biti jedan od katalizatora proizvodnje u Crnoj Gori. Dobro je što će krediti biti fokusirani na sjeverni dio zemlje, stvaranje novih poslova i radnih mjesta i poboljšanje proizvodnje i prerade. Za početak, imamo fabrike za preradu mesa, mlijeka i drveta, a svi ti sektori su važni za razvoj sjevera“, ocijenila je ambasadorka Ulama i dodala da će ubrzo Crnu Goru posjetiti ministar voda Ujedinjenih Arapskih Emirata i predstavnici Abu Dabi Agencije za kontrolu hrane.

Ona je izrazila zadovoljstvo što će Ujedinjeni Arapski Emirati biti uvoznici crnogorskih proizvoda iz podržanih kompanija i najavila aktivnosti na uspostavljanju saradnje sa nadležnim institucijama UAE kako bi se definisali međunarodni standardi za nesmetan uvoz crnogorskih proizvoda.

Vlasnici četiri kompanije izrazili su zadovoljstvo i zahvalnost prema Vladi i Ambasadi UAE zbog mogućnosti da investiraju u rast proizvodnje i konkuretnosti sa vrlo povoljnim kreditnim sredstvima.

Vlasnik kompanije „Milkraft Leche“ Dragan Burić rekao je da će mljekara u Pavinom Polju koristeći najmodernije standarde prerađivati dnevno 60.000 litara mlijeka u širok asortiman proizvoda i da će postići očekivane rezultate kada je riječ o otvaranju novih radnih mjesta i uticaju na mljekarski sektor. Burić koji se dugo godina uspješno bavi biznisom u Panami, kako je rekao, ponosan je što dio iskustva može prenijeti u svoju zemlju. „Ponosan sam što sam potpisivanjem ugovora postao partner državi Crnoj Gori i i što imam priliku da doprinesem njenom razvoju. Farma i mljekara Milkraft neće proizvoditi količinu proizvoda kao neke svjetske kompanije, ali biti broj 1 u regionu“, kazao je Burić.

MPRRMPRR

 

Za Hilmiju Franca vlasnika bjelopoljske mesne industrije kreditna sredstva koja je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja obezbijedilo iz Abu Dabija predstavljaju veliki podsticaj da se modernizuju i prošire proizvođački kapaciteti i otvore nova radna mjesta.

Ugovoreni kredit Mesna industrija Goranović iskoristiće za proširenje proizvođačkih kapaciteta i jačanje konkurentnosti u cilju širenja izvoznih tržišta. „Naravno, u narednom periodu nastavićemo da unapređujemo aktivnosti koje imamo sa primarnim poljoprivrednim proizvođačima, kojih sada u lancu saradnje imamo 2.000. Cilj nam je da meso koje se proizvodi u Crnoj Gori pretvorimo u proizvode koji će biti okrenuti turističkoj privredi i novim inostranim tržištima“, rekao je Đorđije Goranović i dodao da je posebno važno što će se u dogledno vrijeme obezbijediti pretpostavke za izvoz u Emirate.

Kao iskusni privrednik u oblasti međunarodnog biznisa Dragan Brković vlasnik Vektre Jakić smatra da je vrlo važno što je Vlada preko resornog ministarstva prepoznala značaj industrijske proizvodnje i obezbijedila podršku. „Bez industrijske proizvodnje i biznisa, nema ozbiljne ekonomije. To je jedini način da naša ekonomija bude stabilna, da se koriste resursi koje imamo, a mi privrednici kvalitetno radimo i privređujemo“, rekao je Brković i dodao da je podrška koja je obezbijeđena iz Abu Dabi fonda pokazatelj da Vlada prepoznaje domaće privrednike kao nosioce razvoj. Vektra Jakić, jedan od najvećih drvnih kombinata u regionu, će dobijenim kreditnim sredstvima pokrenuti proizvodnju u pogonu za proizvodnju peleta i izaći sa tim proizvodom na međunarodna tržišta. „Već smo spremni da od maja plasiramo proizvode i na tržište Emirata“, kazao je Brković.

Četiri kompanije danas su potpisale ugovore vrijedne po 3 miliona dolara. Sredstva će povući nakon što se obezbijede kolaterali, saopštio je ministar Ivanović odgovarajući na interesovanje novinara. Ministar je podsjetio da je prema pravilima Javnog poziva minimalni iznos kreditnih sredstava milion, a maksimalan 3 miliona dolara. Podsjetio je i da se kredit daje i vraća u dolarima, da je kamatna stopa na godišnjem novu 2,5 odsto, rok vraćanja 17 godina, a grejs period 4 godine. „Pozivam sve zainteresovane privredne subjekte u Crnoj Gori da se što prije jave, da podnesu aplikacije, kako bi što ranije započeli proceduru odobravanja za one koji ispune uslove poziva. U ovom momentu imamo 32 aplikacije od kojih smo više nego pola morali da odbijemo, jer sredstva se ne mogu koristiti za vraćanje dugova, niti za rješavanje pitanja likvidnosti, već isključivo za nove i razvojne projekte“, poručio je Ivanović.

 


 

 

PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja



 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?