Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потписани први уговори из пројекта АДМАС: Услове јавног позива испунили Милкрафт, Франца, Горановић и Вектра Јакић

Министар пољопривреде и руралног развоја проф. др Петар Ивановић потписао је данас прве уговоре у складу са јавним позивом о кредитирању развојних пројеката у пољопривреди из средстава које је одобрио Абу Даби развојни фонд. Уговори су потписани са власницима компанија Милкрафт Лецхе, Месопромет-Франца, МИ Горановић и Вектра Јакић. Потписивању је присуствовала амбасадорка Уједињених Арапских Емирата у Црној Гори г-ђа Хафса Ал Улама.

За министра Ивановића, данас се отвара ново поглавље у црногорској пољопривреди. Након пројеката МИДАС, ИПАРД-лике 1 и 2, и ИПАРД покреће се нови пројекат – АДМАС (Абу Даби то Монтенегро Агрицултурал Суппорт). Он се захвалио Абу Даби развојном фонду на указаном повјерењу и посебно амбасадорки Уједињених Арапских Емирата, госпођи Улами на свему што је учинила да повољна кредитна средства буду што прије на располагању црногорској пољопривреди.

Основни циљ АДМАС пројекта је подстицање отварања нових радних мјеста, производња и супституција увоза хране домаћим производима. „Међу прва четири потписника су компаније које долазе са сјевера Црне Горе: двије из Бијелог Поља, једна из Пљеваља и једна из Никшића. То је конкретан показатељ односа Владе према сјеверу. Дакле, поред 55 одсто подршке из агробужета и 54 одсто подршке из других пројеката сјеверном дијелу Црне Горе, још једном инвестирамо кроз пројекат АДМАС показујемо однос државе према пољопривреди“ казао је министар Ивановић и додао да се тиме “полако приводе крају коментари да нема улагања на сјеверу и улази нову фазу у којој треба очекивати резултате”.

MPRRMPRR

 

Према ријечима министра, потписивање уговора са првим компанијама које су испуниле услове из јавног позива резултат је заједничког рада и залагања свих страна у пројекту. „Ово је добар начин како заједно треба да гледамо унапријед и подстичемо развој пољопривреде. Јер, ако ми то не урадимо, неће нико умјесто нас“. Он је представницима четири компаније пожелио срећу да инвестиције реализују без проблема и што прије остваре оно што су предложили у бизнис плановима.

Амбасадорка УАЕ у Црној Гори Хафса Ал Улама честитала је министру Ивановићу и његовом тиму на великом залагању да се уговор са Абу Даби фондом за развој потпише. „Кредит је потврда снажних односа и добре сарадње између двије земље. Задовољни смо јер очекујемо да ће кредитна средства која ће користити компаније бити један од катализатора производње у Црној Гори. Добро је што ће кредити бити фокусирани на сјеверни дио земље, стварање нових послова и радних мјеста и побољшање производње и прераде. За почетак, имамо фабрике за прераду меса, млијека и дрвета, а сви ти сектори су важни за развој сјевера“, оцијенила је амбасадорка Улама и додала да ће убрзо Црну Гору посјетити министар вода Уједињених Арапских Емирата и представници Абу Даби Агенције за контролу хране.

Она је изразила задовољство што ће Уједињени Арапски Емирати бити увозници црногорских производа из подржаних компанија и најавила активности на успостављању сарадње са надлежним институцијама УАЕ како би се дефинисали међународни стандарди за несметан увоз црногорских производа.

Власници четири компаније изразили су задовољство и захвалност према Влади и Амбасади УАЕ због могућности да инвестирају у раст производње и конкуретности са врло повољним кредитним средствима.

Власник компаније „Милкрафт Лецхе“ Драган Бурић рекао је да ће мљекара у Павином Пољу користећи најмодерније стандарде прерађивати дневно 60.000 литара млијека у широк асортиман производа и да ће постићи очекиване резултате када је ријеч о отварању нових радних мјеста и утицају на мљекарски сектор. Бурић који се дуго година успјешно бави бизнисом у Панами, како је рекао, поносан је што дио искуства може пренијети у своју земљу. „Поносан сам што сам потписивањем уговора постао партнер држави Црној Гори и и што имам прилику да допринесем њеном развоју. Фарма и мљекара Милкрафт неће производити количину производа као неке свјетске компаније, али бити број 1 у региону“, казао је Бурић.

MPRRMPRR

 

За Хилмију Франца власника бјелопољске месне индустрије кредитна средства која је Министарство пољопривреде и руралног развоја обезбиједило из Абу Дабија представљају велики подстицај да се модернизују и прошире произвођачки капацитети и отворе нова радна мјеста.

Уговорени кредит Месна индустрија Горановић искористиће за проширење произвођачких капацитета и јачање конкурентности у циљу ширења извозних тржишта. „Наравно, у наредном периоду наставићемо да унапређујемо активности које имамо са примарним пољопривредним произвођачима, којих сада у ланцу сарадње имамо 2.000. Циљ нам је да месо које се производи у Црној Гори претворимо у производе који ће бити окренути туристичкој привреди и новим иностраним тржиштима“, рекао је Ђорђије Горановић и додао да је посебно важно што ће се у догледно вријеме обезбиједити претпоставке за извоз у Емирате.

Као искусни привредник у области међународног бизниса Драган Брковић власник Вектре Јакић сматра да је врло важно што је Влада преко ресорног министарства препознала значај индустријске производње и обезбиједила подршку. „Без индустријске производње и бизниса, нема озбиљне економије. То је једини начин да наша економија буде стабилна, да се користе ресурси које имамо, а ми привредници квалитетно радимо и привређујемо“, рекао је Брковић и додао да је подршка која је обезбијеђена из Абу Даби фонда показатељ да Влада препознаје домаће привреднике као носиоце развој. Вектра Јакић, један од највећих дрвних комбината у региону, ће добијеним кредитним средствима покренути производњу у погону за производњу пелета и изаћи са тим производом на међународна тржишта. „Већ смо спремни да од маја пласирамо производе и на тржиште Емирата“, казао је Брковић.

Четири компаније данас су потписале уговоре вриједне по 3 милиона долара. Средства ће повући након што се обезбиједе колатерали, саопштио је министар Ивановић одговарајући на интересовање новинара. Министар је подсјетио да је према правилима Јавног позива минимални износ кредитних средстава милион, а максималан 3 милиона долара. Подсјетио је и да се кредит даје и враћа у доларима, да је каматна стопа на годишњем нову 2,5 одсто, рок враћања 17 година, а грејс период 4 године. „Позивам све заинтересоване привредне субјекте у Црној Гори да се што прије јаве, да поднесу апликације, како би што раније започели процедуру одобравања за оне који испуне услове позива. У овом моменту имамо 32 апликације од којих смо више него пола морали да одбијемо, јер средства се не могу користити за враћање дугова, нити за рјешавање питања ликвидности, већ искључиво за нове и развојне пројекте“, поручио је Ивановић.

 


 

 

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја



 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?