Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Susret Pejanović Đurišić -Vork: Potpisivanje Protokola o pristupanju NATO-u, signal partnerima za otpočinjanje procesa ratifikacije

Objavljeno: 09.06.2016. 18:16 Autor: Ministarstvo odbrane/Služba za odnose sa javnošću
Ministarka odbrane prof. dr Milica Pejanović Đurišić sastala se juče u Pentagonu sa zamjenikom sekretara za odbranu Sjedinjenih Američkih Država Robertom Vorkom (Robert Work).

Nakon svečanog dočeka u Pentagonu, ministarka Pejanović Đurišić je upoznala sagovornika o aktivnostima koje Crna Gora i Ministarstvo odbrane sprovode u završnoj fazi pristupanja NATO Alijansi, kao i o mogućnostima dalje saradnje u oblasti odbrane, posebno kada je riječ o učešću i doprinosu Crne Gore miru i stabilnosti u regionu i globalno.

Zamjenik sekretara za odbranu SAD je čestitao Crnoj Gori na do sada postignutim rezultatima i uspjesima, naročito na nedavno potpisanom Protokolu o pristupanju NATO što je, kako je rekao „signal partnerima da započnu proces ratifikacije“. Konstatujući da su dvije NATO partnerske zemlje već ratifikovale Protokol, izrazio je očekivanje da će i tokom završne faze pristupanja Alijansi Crna Gora imati snažnu podršku Sjedinjenih Američkih Država. Takođe, posebno je istakao impresivnu kontribuciju i značajno učešće Crne Gore u međunarodnim globalnim inicijativama i izrazio očekivanje da će se u narednom periodu otvoriti nove mogućnosti za saradnju, kako na bilateralnom nivou, tako i sa ostalim partnerskim zemljama.

Ministarka Pejanović Đurišić je uzela učešća i na konferenciji Atlantskog savjeta „Budućnost proširenja NATO-a i nove granice evropske bezbjednosti“, koja je juče održana u Vašingtonu.

 
Govoreći na panelu „Kako postati novi saveznik NATO-a: Uspješne priče i budući koraci“, ministarka je iz crnogorske perspektive predstavila euro-atlantski integracioni proces.

„Prošli smo intenzivne i naporne faze euroatlantskih integracija i u saradnji sa partnerima uspjeli doći do cilja. Crna Gora je i tokom turbulentnih godina na Balkanu, s kraja prošlog vijeka, znala da sačuva mir. Zato, članstvom u Alijansi želimo dodatno da konsolidujemo stabilnost cijelog regiona Zapadnog Balkana, jasno se opredijelivši za vrijednosti koje su karakteristika demokratskih zemalja“, kazala je ministarka Pejanović Đurišić, naglasivši da članstvo Crne Gore u Alijansi predstavlja novi doprinos ispunjenju vizije „Evropa – cjelovita, slobodna i u miru“.

Ministarka je navela da je, i pored svih aktuelnih izazova i prijetnji sa kojim se svi zajedno suočavamo u posljednje vrijeme, Crna Gora uspjela da na pravi način predstavi svoju poziciju partnerima, te da su „pozivnica za članstvo u NATO i potpisani Protokol o pristupanju Alijansi, rezultati koji Crnu Goru čine pozitivnim primjerom, koji potvrđuje da posvećenost i fokus određenom cilju dovode do uspjeha“. Izrazila je očekivanje da će partneri nastaviti sa podrškom i tokom procesa ratifikacije Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u sa ciljem da se u potpunosti efektuira politika proširenja Alijanse.

Pored ministra odbrane prof.dr Milice Pejanović Đurišić na panelu su učešća uzeli ministar vanjskih poslova Gruzije Mikheil Janelidze i predsjednica Parlamentarnog Odbora za vanjske poslove Ukrajine Hanna Hopko.

Ministarstvo odbrane/Služba za odnose sa javnošću
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?