Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Uspostavljen formalno-pravni osnov za unapređenje saradnje u oblasti turizma između Crne Gore i Bugarske

Ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović sastao se danas u Herceg Novom sa ministarkom turizma Bugarske Nikolinom Angelkovom.

Na sastanku je konstatovano da su odnosi dvije zemlje na zadovoljavajućem nivou, ali i da postoji veliki prostor za dalje unapređenje saradnje. „Perspektiva bilateralne saradnje je izuzetno dobra i to, prije svega, zbog komplementarnosti privrednih potreba i obostrane opredijeljenosti za produbljivanje ekonomske povezanosti“ - naglasio je Gvozdenović. Angelkova je izrazila zadovoljstvo zbog iniciranja aktivnosti na jačanju odnosa u oblasti turizma, kao privredne grane od velikog značaja za obije ekonomije. Sagovornici su se složili da će bugarsko predsjedavanje EU u prvoj polovini 2018. doprinijeti i intenzivnijoj bilateralnoj saradnji u oblasti evropskih integracija, kao jednom od političkih prioriteta Crne Gore. 

Nakon sastanka upriličeno je potpisivanje Sporazuma između Vlade Crne Gore i Vlade Republike Bugarske o saradnji u oblasti turizma, što predstavlja stvaranje pravnog osnova za jačanje odnosa dvije zemlje. Sporazumom će se unaprijediti postojeće stanje u ovoj oblasti, a intenzivnom komunikacijom na nivou resornih ministara, kao i službenika u državnim institucijama, dati pozitivan primjer i otvoriti prostor za intenziviranje saradnje i u drugim oblastima - ocijenili su sagovornici. Ministar Gvozdenovićje izjavio da su očekivanja od ovog sporazuma velika, te da nas u budućnosti očekuje proces vrlo dinamične saradnje koja će za rezultat imati snažno partnerstvo. Istakao i da su se sporazumom strane obavezale da će sprovesti mjere pojednostavljenja formalnosti u procedurama vezanim za unapređenje turizma. Ministarka Angelkova izjavila je da je uvjerena da se potpisivanjem Sporazuma okreće nova stranica u bilateralnim odnosima Crne Gore i Bugarske. „Jačanje našeg partnerstva doprinijeće promovisanju naših država kao omiljenih turističkih destinacija, koje su u potpunosti konkurentne na globalnom turističkom tržištu.” – istakla je Angelkova. 

Sporazumom je takođe predviđeno uspostavljanje Radne grupe, kao formalne baze za realizaciju aktivnosti, kojom će se stvoriti institucionalni mehanizmi za razmjenu iskustava na političkom i ekspertskom nivou. „Uložićemo maksimalne napore da, upravo uz pomoć i podršku ove Radne grupe, dođe do realizacije projekata bugarskih investitora u našoj zemlji, načelno zainteresovanih za zimski i eko-turizam, a jedan od fokusa djelovanja biće i priprema zajedničkog nastupa na turističkom tržištu Kine, Indije, Južne Koreje i Japana i zajedničkog paket-aranžmana koji bi podrazumijevao boravak turista iz tih zemalja po sedam dana u Crnoj Gori i u Bugarskoj“ - istakao je Gvozdenović, te dodao da očekuje da rezultat aktivnosti Radne grupe bude, između ostalog, uspostavljanje čarter letova tokom sezone. 

Sporazum je potpisan neposredno pred otvaranje Međunarodne konferencije „Destinacija kao brend”, koja se po prvi put organizuje u Crnoj Gori. Ministar Gvozdenović je otvorio konferenciju, istakavši zadovoljstvo što je Herceg Novi ciljno izabran za mjesto njenog održavanja, zahvaljujući specifičnom geografskom položaju. Cilj konferencije „Destinacija kao brend“ i diskusije koja će biti vođena je da se izvede zaključak u vidu studije slučaja o razvoju Herceg Novog, pod krovnim brendom Crne Gore. Konferencija će trajati četiri dana, a okupiće renomirane stručnjake iz oblasti brendiranja destinacija, koji će na primjerima (Barselona, Milano, Singapur) prikazati put destinacije do globalne prepoznatljivosti.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma / Služba za odnose s javnošću
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?