Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Успостављен формално-правни основ за унапређење сарадње у области туризма између Црне Горе и Бугарске

Министар одрживог развоја и туризма Бранимир Гвозденовић састао се данас у Херцег Новом са министарком туризма Бугарске Николином Ангелковом.

На састанку је констатовано да су односи двије земље на задовољавајућем нивоу, али и да постоји велики простор за даље унапређење сарадње. „Перспектива билатералне сарадње је изузетно добра и то, прије свега, због комплементарности привредних потреба и обостране опредијељености за продубљивање економске повезаности“ - нагласио је Гвозденовић. Ангелкова је изразила задовољство због иницирања активности на јачању односа у области туризма, као привредне гране од великог значаја за обије економије. Саговорници су се сложили да ће бугарско предсједавање ЕУ у првој половини 2018. допринијети и интензивнијој билатералној сарадњи у области европских интеграција, као једном од политичких приоритета Црне Горе. 

Након састанка уприличено је потписивање Споразума између Владе Црне Горе и Владе Републике Бугарске о сарадњи у области туризма, што представља стварање правног основа за јачање односа двије земље. Споразумом ће се унаприједити постојеће стање у овој области, а интензивном комуникацијом на нивоу ресорних министара, као и службеника у државним институцијама, дати позитиван примјер и отворити простор за интензивирање сарадње и у другим областима - оцијенили су саговорници. Министар Гвозденовићје изјавио да су очекивања од овог споразума велика, те да нас у будућности очекује процес врло динамичне сарадње која ће за резултат имати снажно партнерство. Истакао и да су се споразумом стране обавезале да ће спровести мјере поједностављења формалности у процедурама везаним за унапређење туризма. Министарка Ангелкова изјавила је да је увјерена да се потписивањем Споразума окреће нова страница у билатералним односима Црне Горе и Бугарске. „Јачање нашег партнерства допринијеће промовисању наших држава као омиљених туристичких дестинација, које су у потпуности конкурентне на глобалном туристичком тржишту.” – истакла је Ангелкова. 

Споразумом је такође предвиђено успостављање Радне групе, као формалне базе за реализацију активности, којом ће се створити институционални механизми за размјену искустава на политичком и експертском нивоу. „Уложићемо максималне напоре да, управо уз помоћ и подршку ове Радне групе, дође до реализације пројеката бугарских инвеститора у нашој земљи, начелно заинтересованих за зимски и еко-туризам, а један од фокуса дјеловања биће и припрема заједничког наступа на туристичком тржишту Кине, Индије, Јужне Кореје и Јапана и заједничког пакет-аранжмана који би подразумијевао боравак туриста из тих земаља по седам дана у Црној Гори и у Бугарској“ - истакао је Гвозденовић, те додао да очекује да резултат активности Радне групе буде, између осталог, успостављање чартер летова током сезоне. 

Споразум је потписан непосредно пред отварање Међународне конференције „Дестинација као бренд”, која се по први пут организује у Црној Гори. Министар Гвозденовић је отворио конференцију, истакавши задовољство што је Херцег Нови циљно изабран за мјесто њеног одржавања, захваљујући специфичном географском положају. Циљ конференције „Дестинација као бренд“ и дискусије која ће бити вођена је да се изведе закључак у виду студије случаја о развоју Херцег Новог, под кровним брендом Црне Горе. Конференција ће трајати четири дана, а окупиће реномиране стручњаке из области брендирања дестинација, који ће на примјерима (Барселона, Милано, Сингапур) приказати пут дестинације до глобалне препознатљивости.

Министарство одрживог развоја и туризма / Служба за односе с јавношћу
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?