Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

REAGOVANJE: Prosta računica pokazuje da je Budžet za 2018. izbalansiran

Objavljeno: 29.12.2017. 21:58 Autor: Ivona Mihajlović - administratoe
Povodom izlaganje g-đe Mile Kasalice u emisiji ,,Načisto“, koja je emitovana 28. decembra na TV Vijesti, u pogledu neslaganja primitaka i izdataka u Zakonu o budžetu za 2018. godinu, za iznos od 28 mil.eura, koji se odnosi na otplatu obaveza iz prethodnog perioda, dužni smo da obavijestimo javnost Crne Gore da su iznesene grube neistine kojima pokušava da se omalovaži rad Ministarstva finansija.

Osnovno načelo Budžeta, normirano u čl. 4 Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, da Izdaci moraju biti uravnoteženi sa primicima je apsolutno poštovano, kao i svaki put do sada. To se može prostim računskim operacijama utvrditi, analizirajući tabele iz čl. 3 Zakona o budžetu Crne Gore za 2018.g. Očigledno je priprema za emisiju pomenute gošće išla ubrzanim tempom, a kako je pomenuta stavka na kraju tabele izdataka u dijelu otplata obaveza iz prethodnih godina (http://www.mf.gov.me/organizacija/budzet-i-trezor-/180172/Zakon-o-budzetu-Crne-Gore-za-2018-godinu.html) , pretpostavljamo da je gošća smatrala da je dovoljno sabirala i zato je odustala pred kraj tabele. Jedino se na taj način može objasniti bombastična izjava o tome da niko iz Ministarstva finansija, niko od poslanika vladajuće koalicije u Skupštini Crne Gore, medija, stručne javnosti..., nije primijetio tu razliku od 28 milionaeura. Na žalost, g-đa Kasalica nije upoznata ni koliko iznosi budžet za narednu godinu, pa je umjesto cifre 2,004 milijarde, navela cifru od 2,001 milijarde.

Optužiti Ministarstvo finansija, da se zadržimo samo na onog koji predlaže godišnji Zakon o budžetu Vladi, da je poslalo u proceduru Budžet gdje se izdaci za 28 miliona eura razlikuju od primitaka, predstavlja najgrublju klevetu na račun profesionalnosti ljudi koji vrlo predano rade svoj posao. I za razliku od pomenute gošće, koja očigledno može „dijeliti lekcije“ svima koji se bave poslom javnih finansija bez ikakve odgovornosti za javno izgovorenu riječ, odgovaraju za svoj rad i stručno i materijalno. A ministar finansija i njegovi najbliži saradnici imaju i političku odgovornost.

Da se g-đa Kasalica u pomenutoj emisija bavila i paušalnim ocjenama  nalaza Svjetske banke na temu zaposlenosti i aktivnosti na tržištu rada u Crnoj Gori, ukazuju dostupni podaci i relevantni izvori poput samog Izvještaja Svjetske banke  za Zapadni Balkan, (lako provjerljiv na stranici ( https://openknowledge.worldbank.org/bitstream/handle/10986/28883/121417-WP-PUBLIC.pdf ). U navedenom Izvještaju Svjetska banka konstatuje da je „ekonomski rast kreirao nova radna mjesta“ i da je povećana aktivnost stanovništva, ali da su destimalnsi poput naknada za majke nepovoljno uticali na tržište rada te . Još jedan izvor, Anketa o radnoj snazi Monstata  ( http://www.monstat.org/cg/novosti.php?id=2566) pokazuje da je na kraju trećeg tekuće godine, u odnosu na uporedni period prošle, došlo do rasta stope zaposlenosti sa 46,5 na 48%,  da stopa aktivnosti stanovništva takođe  bilježi značajan rast i iznosi 56,4 %, te da je smanjen broj neaktivnih na tržištu za oko tri hiljade. Iako navedeni egzaktni podaci ukazuju da se uspostavlja pozitivan trend, Vlada je svjesna izazova u rješavanju pitanja daljeg smanjenja nezaposlenosti, što je u svojoj agendi postavila kao prioritetni cilj kojem će biti u potpunosti posvećena u narednom periodu.
 
Imajući u vidu da je g-đa Kasalica u emisiji učestvovala u svojstvu ekonomiste, očekujemo da će u narednom periodu ozbiljnije pristupiti pomenutoj ulozi i shodno pravilima struke, umjesto paušalnih ocjena i odokativnih kvalifikacija, raspolagati činjenicama i argumentima, prvenstveno zbog odgovornosti pred javnošću i kolegama iz struke,

PR SLUŽBA 
MINISTARSTVA FINANSIJA

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?