Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

РЕАГОВАЊЕ: Проста рачуница показује да је Буџет за 2018. избалансиран

Објављено: 29.12.2017. 21:58 Аутор: Ивона Михајловић - администратое
Поводом излагање г-ђе Миле Касалице у емисији ,,Начисто“, која је емитована 28. децембра на ТВ Вијести, у погледу неслагања примитака и издатака у Закону о буџету за 2018. годину, за износ од 28 мил.еура, који се односи на отплату обавеза из претходног периода, дужни смо да обавијестимо јавност Црне Горе да су изнесене грубе неистине којима покушава да се омаловажи рад Министарства финансија.

Основно начело Буџета, нормирано у чл. 4 Закона о буџету и фискалној одговорности, да Издаци морају бити уравнотежени са примицима је апсолутно поштовано, као и сваки пут до сада. То се може простим рачунским операцијама утврдити, анализирајући табеле из чл. 3 Закона о буџету Црне Горе за 2018.г. Очигледно је припрема за емисију поменуте гошће ишла убрзаним темпом, а како је поменута ставка на крају табеле издатака у дијелу отплата обавеза из претходних година (хттп://www.мф.гов.ме/организација/будзет-и-трезор-/180172/Закон-о-будзету-Црне-Горе-за-2018-годину.хтмл) , претпостављамо да је гошћа сматрала да је довољно сабирала и зато је одустала пред крај табеле. Једино се на тај начин може објаснити бомбастична изјава о томе да нико из Министарства финансија, нико од посланика владајуће коалиције у Скупштини Црне Горе, медија, стручне јавности..., није примијетио ту разлику од 28 милионаеура. На жалост, г-ђа Касалица није упозната ни колико износи буџет за наредну годину, па је умјесто цифре 2,004 милијарде, навела цифру од 2,001 милијарде.

Оптужити Министарство финансија, да се задржимо само на оног који предлаже годишњи Закон о буџету Влади, да је послало у процедуру Буџет гдје се издаци за 28 милиона еура разликују од примитака, представља најгрубљу клевету на рачун професионалности људи који врло предано раде свој посао. И за разлику од поменуте гошће, која очигледно може „дијелити лекције“ свима који се баве послом јавних финансија без икакве одговорности за јавно изговорену ријеч, одговарају за свој рад и стручно и материјално. А министар финансија и његови најближи сарадници имају и политичку одговорност.

Да се г-ђа Касалица у поменутој емисија бавила и паушалним оцјенама  налаза Свјетске банке на тему запослености и активности на тржишту рада у Црној Гори, указују доступни подаци и релевантни извори попут самог Извјештаја Свјетске банке  за Западни Балкан, (лако провјерљив на страници ( хттпс://опенкноwледге.wорлдбанк.орг/битстреам/хандле/10986/28883/121417-WП-ПУБЛИЦ.пдф ). У наведеном Извјештају Свјетска банка констатује да је „економски раст креирао нова радна мјеста“ и да је повећана активност становништва, али да су дестималнси попут накнада за мајке неповољно утицали на тржиште рада те . Још један извор, Анкета о радној снази Монстата  ( хттп://www.монстат.орг/цг/новости.пхп?ид=2566) показује да је на крају трећег текуће године, у односу на упоредни период прошле, дошло до раста стопе запослености са 46,5 на 48%,  да стопа активности становништва такође  биљежи значајан раст и износи 56,4 %, те да је смањен број неактивних на тржишту за око три хиљаде. Иако наведени егзактни подаци указују да се успоставља позитиван тренд, Влада је свјесна изазова у рјешавању питања даљег смањења незапослености, што је у својој агенди поставила као приоритетни циљ којем ће бити у потпуности посвећена у наредном периоду.
 
Имајући у виду да је г-ђа Касалица у емисији учествовала у својству економисте, очекујемо да ће у наредном периоду озбиљније приступити поменутој улози и сходно правилима струке, умјесто паушалних оцјена и одокативних квалификација, располагати чињеницама и аргументима, првенствено због одговорности пред јавношћу и колегама из струке,

ПР СЛУЖБА 
МИНИСТАРСТВА ФИНАНСИЈА

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?