Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Ministar zdravlja doc. dr Miodrag Radunović učestvovao na V Ministarskoj konferenciji o životnoj sredini i zdravlju u Parmi

Objavljeno: 12.03.2010. 23:43 Autor: Naslovna strana
Delegacija Ministarstva zdravlja koju je predvodio doc dr Miodrag Radunović, uključujući i predstavnike Ministarstva životne sredine, učestvovala je na Petoj ministarskoj konferenciji o uticaju životne sredine na zdravlje. Konferencija je održana u Parmi od 10 12. marta 2010. godine, u organizaciji SZO i uz podršku italijanske vlade kao domaćina. Na tom međunarodnom skupu učestvovalo je oko 800 predstavnika zemalja EURO regiona, uključujući ministre zdravlja i ekologije, predstvnike međudržavnih tijela, nevladinih organizacija, istraživačkih centara i populacije mladih.

Ova konferencija predstavlja prekretnicu u procesu dugom 20 godina i fokusirana je na četri prioritetne oblasti: napredak ostvaren u oblasti životne sredine i zdravlja u periodu nakon prve Evropske konferencije u Frankfurtu 1989. godine i stepen implementacije odluka donijetih tokom prethodnih konferencija, te na socioekonomske, polne, dobne i druge nejednakosti u oblasti životne sredine i zdravlja, uključujući i analizu efekata preduzetih mjera na prevazilaženju tih nejednakosti, kao i na posljedice klimatskih promjena po zdravlje populacije, potrebe za jačanjem procesa implementacije dogovorenih obaveza i mjera na lokalnon, nacionalnom i subregionalnom nivou.

Peta ministarska konferencija održana je u kontekstu novih globalnih izazova sa kojima su vlade suočene i potrebe unapređenja učinkovitosti sistema zdravstva i jačanja saradnje izmedju sektora zdravstva i životne sredine, kako bi se obezbijedila kvalitetnija životna sredina kao pretpostavaka za zdraviji život.

Ministar Radunović se tokom Konferencije susreo sa ministrima iz regiona, kao i sa regionalnim direktorom Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu Suzanom Jakap, koju je upoznao sa rezultatima reformskih napora u sektoru zdravstva. U razgovoru je izraženo obostrano zadovoljstvo kvalitetom i intezitetom saradnje između Ministarstva i SZO, uz očekivanje da će pozitivni trend saradnje biti nastavljen i inteziviran. Direktorka Jakap je izrazila spremnost SZO da pruži punu podršku nastavku crnogorskih zdravstvenih reformi, sa fokusom na programe prevencije i promociju zdravlja i unapređenje finansijske održivosti.

Posebna pažnja u razgovorima bila je posvećena projektu bezbjedne krvi, koji će se realizovati u partnerstvu sa SZO, a uz finansijsku podršku Evropske unije.

Trećeg dana Konferencije potpisana je Deklaracija, kojom će biti osnažena i dodatno potencirana obaveza vlada u EURO regionu, da intezivno rade na smanjenju glavnih ekoloških rizika i prevazilaženju nastajućih globalnih prijetnji poput klimatskih promjena.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?