Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Министар здравља доц. др Миодраг Радуновић учествовао на В Министарској конференцији о животној средини и здрављу у Парми

Објављено: 12.03.2010. 23:43 Аутор: Насловна страна
Делегација Министарства здравља коју је предводио доц др Миодраг Радуновић, укључујући и представнике Министарства животне средине, учествовала је на Петој министарској конференцији о утицају животне средине на здравље. Конференција је одржана у Парми од 10 12. марта 2010. године, у организацији СЗО и уз подршку италијанске владе као домаћина. На том међународном скупу учествовало је око 800 представника земаља ЕУРО региона, укључујући министре здравља и екологије, предствнике међудржавних тијела, невладиних организација, истраживачких центара и популације младих.

Ова конференција представља прекретницу у процесу дугом 20 година и фокусирана је на четри приоритетне области: напредак остварен у области животне средине и здравља у периоду након прве Европске конференције у Франкфурту 1989. године и степен имплементације одлука донијетих током претходних конференција, те на социоекономске, полне, добне и друге неједнакости у области животне средине и здравља, укључујући и анализу ефеката предузетих мјера на превазилажењу тих неједнакости, као и на посљедице климатских промјена по здравље популације, потребе за јачањем процеса имплементације договорених обавеза и мјера на локалнон, националном и субрегионалном нивоу.

Пета министарска конференција одржана је у контексту нових глобалних изазова са којима су владе суочене и потребе унапређења учинковитости система здравства и јачања сарадње измедју сектора здравства и животне средине, како би се обезбиједила квалитетнија животна средина као претпоставака за здравији живот.

Министар Радуновић се током Конференције сусрео са министрима из региона, као и са регионалним директором Свјетске здравствене организације за Европу Сузаном Јакап, коју је упознао са резултатима реформских напора у сектору здравства. У разговору је изражено обострано задовољство квалитетом и интезитетом сарадње између Министарства и СЗО, уз очекивање да ће позитивни тренд сарадње бити настављен и интезивиран. Директорка Јакап је изразила спремност СЗО да пружи пуну подршку наставку црногорских здравствених реформи, са фокусом на програме превенције и промоцију здравља и унапређење финансијске одрживости.

Посебна пажња у разговорима била је посвећена пројекту безбједне крви, који ће се реализовати у партнерству са СЗО, а уз финансијску подршку Европске уније.

Трећег дана Конференције потписана је Декларација, којом ће бити оснажена и додатно потенцирана обавеза влада у ЕУРО региону, да интезивно раде на смањењу главних еколошких ризика и превазилажењу настајућих глобалних пријетњи попут климатских промјена.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?