Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Održana XII sjednica Savjeta za brigu o licima sa invaliditetom

Objavljeno: 12.03.2010. 21:25 Autor: Naslovna strana
XII sjednica Savjeta za brigu o licima sa invaliditetom održana je danas u Ministarstvu rada i socijalnog staranja. Sjednicom je predsjedavao ministar rada i socijalnog staranja dr Suad Numanović.

Ministar Numanović je istakao da će Savjet i ubuduće pratiti sva pitanja koja su od interesa za poboljšanje položaja lica sa invaliditetom u našem društvu i u tom smislu svojim preporukama i sugestijama ukazivati na probleme i praksu koju treba mijenjati. Postizanje standarda u ovoj oblasti na putu evropskih integracija svakako će biti prioritet, ne samo Savjeta već i svih državnih organa.

Na sjednici je razmatran Izvještaj o primjeni Strategije za integraciju osoba sa invaliditetom u Crnoj Gori za 2009. godinu. Izvještaj o primjeni Strategije za integraciju osoba sa invaliditetom u Crnoj Gori za 2009. godinu pripremeljen je od strane resornih ministarstava i NVO koje se bave zaštitom lica sa invaliditetom. U Izvještaju su pored aktivnosti državnih organa i institucija predstavljene i aktivnosti NVO sektora koji se bavi osobama sa invaliditetom, bez obzira da li su rađene u partnerskoj saradnji sa državnim organima, ili samostalno, čime se ilustruje širok konsenzus svih zainteresovanih strana u Crnoj Gori o potrebi da se ozbiljno pristupi pitanjima ove populacije. Tokom sjednice je iznijet zajednički stav da je postignuto dosta pozitivnih rezultata, ali da treba nastaviti sa afirmativnim projektima.

U oblasti zdravstvene zaštite osoba sa invaliditeteom postignut je napredak kroz formiranje mreže centara za djecu sa smetnjama u razvoju koja će obezbijediti pružanje usluga na savremen način i izjednačiti kvalitet usluga u svim razvojnim savjetovalištima. Formirano je ukupno šest centara za podršku djeci sa posebnim potrebama i to u Glavnom gradu Podgorica (koji pruža svoje usluge djeci sa smetnjama u razvoju iz opština Danilovgrad i Cetinje), u opštini Bijelo Polje (sa jedinicom u Pljevljima), Berane (sa jedinicom u Rožajama), Nikšić, Heceg Novi i Bar. Kroz rad ovih savjetovališta djeca i njihovi roditelji, dobijaju iscrpne informacije i savjete, o načinu i stilu života za svoje dijete.

U oblasi socijalne zaštite važan pomak učinjen je usvajanjem Zakona o ratifikaciji Konvencije UN o pravima osoba sa invaliditetom, kao i novog Zakona o kretanju lica sa invaliditetom uz pomoć psa pomagača, čime je prestao da važi Zakon o kretanju slijepog lica uz pomoć psa vodiča. Ovim novim zakonskim tekstom proširen je krug korisnika, tj. ovo pravo mogu da koriste i gluva lica, a takođe su i precizirane odredbe koje se odnose na boravak ovih lica, kako na javnim mjestima, tako i u radnom prostoru.

U ovoj godini nastavljeno je sa izgradnjom mreže Dnevnih centara za djecu sa smetnjama u razvoju. Završeni su građevinski radovi u Dnevnom centru u Nikšiću i Pljevljima, a uskoro se očekuje da budu završeni i u Beranama. Centar u Nikšiću je potpuno opremljen, u Pljevljima nabavljen veliki dio opreme, dok se za Centar u Beranama obezbijedio namještaj za kuhinju i dio mobilijara za igračkoteku. Takođe ove godine, potpisan je Memorandum o saradnji Ministarstva rada i socijalnog staranja sa Opštinom Bar, u cilju izgradnje Dnevnog centra u Baru, dok su u Ulcinju u toku završni radovi na izgradnji Dnevnog centra, koji je finansiran od strane donatora privrednika Ulcinja i inostranih investitora.

I u ovoj oblasti u 2009. godini, nastavljene su edukacije zaposlenih u ustanovama socijalne i dječije zaštite, u saradnji sa stranim ekspertima angažovanim od strane UNICEF-a.

Na sjednici je razmatran i usvojen Akcioni plan 2010 2011 za primjenu Strategije za integraciju osoba sa invaliditetom u Crnoj Gori.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?