Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Одржана XИИ сједница Савјета за бригу о лицима са инвалидитетом

Објављено: 12.03.2010. 21:25 Аутор: Насловна страна
XИИ сједница Савјета за бригу о лицима са инвалидитетом одржана је данас у Министарству рада и социјалног старања. Сједницом је предсједавао министар рада и социјалног старања др Суад Нумановић.

Министар Нумановић је истакао да ће Савјет и убудуће пратити сва питања која су од интереса за побољшање положаја лица са инвалидитетом у нашем друштву и у том смислу својим препорукама и сугестијама указивати на проблеме и праксу коју треба мијењати. Постизање стандарда у овој области на путу европских интеграција свакако ће бити приоритет, не само Савјета већ и свих државних органа.

На сједници је разматран Извјештај о примјени Стратегије за интеграцију особа са инвалидитетом у Црној Гори за 2009. годину. Извјештај о примјени Стратегије за интеграцију особа са инвалидитетом у Црној Гори за 2009. годину припремељен је од стране ресорних министарстава и НВО које се баве заштитом лица са инвалидитетом. У Извјештају су поред активности државних органа и институција представљене и активности НВО сектора који се бави особама са инвалидитетом, без обзира да ли су рађене у партнерској сарадњи са државним органима, или самостално, чиме се илуструје широк консензус свих заинтересованих страна у Црној Гори о потреби да се озбиљно приступи питањима ове популације. Током сједнице је изнијет заједнички став да је постигнуто доста позитивних резултата, али да треба наставити са афирмативним пројектима.

У области здравствене заштите особа са инвалидитетеом постигнут је напредак кроз формирање мреже центара за дјецу са сметњама у развоју која ће обезбиједити пружање услуга на савремен начин и изједначити квалитет услуга у свим развојним савјетовалиштима. Формирано је укупно шест центара за подршку дјеци са посебним потребама и то у Главном граду Подгорица (који пружа своје услуге дјеци са сметњама у развоју из општина Даниловград и Цетиње), у општини Бијело Поље (са јединицом у Пљевљима), Беране (са јединицом у Рожајама), Никшић, Хецег Нови и Бар. Кроз рад ових савјетовалишта дјеца и њихови родитељи, добијају исцрпне информације и савјете, о начину и стилу живота за своје дијете.

У обласи социјалне заштите важан помак учињен је усвајањем Закона о ратификацији Конвенције УН о правима особа са инвалидитетом, као и новог Закона о кретању лица са инвалидитетом уз помоћ пса помагача, чиме је престао да важи Закон о кретању слијепог лица уз помоћ пса водича. Овим новим законским текстом проширен је круг корисника, тј. ово право могу да користе и глува лица, а такође су и прецизиране одредбе које се односе на боравак ових лица, како на јавним мјестима, тако и у радном простору.

У овој години настављено је са изградњом мреже Дневних центара за дјецу са сметњама у развоју. Завршени су грађевински радови у Дневном центру у Никшићу и Пљевљима, а ускоро се очекује да буду завршени и у Беранама. Центар у Никшићу је потпуно опремљен, у Пљевљима набављен велики дио опреме, док се за Центар у Беранама обезбиједио намјештај за кухињу и дио мобилијара за играчкотеку. Такође ове године, потписан је Меморандум о сарадњи Министарства рада и социјалног старања са Општином Бар, у циљу изградње Дневног центра у Бару, док су у Улцињу у току завршни радови на изградњи Дневног центра, који је финансиран од стране донатора привредника Улциња и иностраних инвеститора.

И у овој области у 2009. години, настављене су едукације запослених у установама социјалне и дјечије заштите, у сарадњи са страним експертима ангажованим од стране УНИЦЕФ-а.

На сједници је разматран и усвојен Акциони план 2010 2011 за примјену Стратегије за интеграцију особа са инвалидитетом у Црној Гори.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?